772
A dziś znowu daktylowo ale w innym wydaniu. Upiekłam kruche ciasteczka z daktylami i sezamem. Są po prostu pyszne i bardzo kruchutkie, aż się wierzyć nie chce, że bez hartowanego tłuszczu, czyli samo zdrowie, jeśli można tak powiedzieć o ciastkach.
Przepis na kruche ciasteczka z daktylami i sezamem
Składniki:
50 sztuk
- 250g miękkiego masła
- 150g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 400 g mąki
Nadzienie daktylowo sezamowe
- 200 g daktyli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g nasion sezamu
- 25 g masła, miękkiego
Wykonanie:
- Zmiksuj składniki na nadzienia i wymieszaj z cynamonem i masłem. Następnie formuj paski o średnicy 1 cm. Zawiń w folię i schłodz w lodówce.
- Zagnieć delikatnie kruche ciasto z pozostałych składników i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
- Rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój w paski o grubości 6 cm. Rozłóż nadzienie, wzdłuż dłuższego boku i zroluj ciasto tak aby nadzienie znalazło się w środku. Spłaszcz każdy kawałek na szerokość 3 cm. Zrób podłużne nacięcia za pomocą krajalnicy do jajek.
- Ułóż ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na 20 minut.
- Piecz ciasteczka w piekarniku na160 ºC (termoobieg), około 15-20 minut.
6 komentarzy
Daktyle, cynamon i sezam – fantastyczne połączenie. Ciasteczka wyglądają przepysznie!
Takich ciasteczek jeszcze nigdy nie jadłam!
Muszą być pyszne, bo wyglądają kusząco!
nadzienie tych ciasteczek to poezja!!!!
Oj zebys wiedziala! Az wstyd sie przyznac ile ich zjadlamo
Przed chwilką zrobiłam. Pyszne!
Dziękuję!