Prawdziwe spaghetti bolognese zawiera zawsze marchewkę i seler. Moje dzisiejsze spaghetti dosmakowałam czerwonym winem i utartą gałką muszkatałą. Zamiast bazylii postanowiłam przyprawićsos suszonym oregano. Użyłam również prawdziwego włoskiego boczku, pancetta.
Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese
Składniki:
na 5-6 porcji
- 250 g spaghetti, sucha waga
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 400 g mięsa mielonego
- 50 g pancetta
- 500 g pokrojonych pomidorów z puszki
- ½ dl świeżo startego parmezanu
- 2 dl czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta gałki muszkatołowej, utartej
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę marchew i seler.
- Pokroić drobno pancetta i usmażyć. Dodać warzywa i smazyć 5 minut.
- Dodać mielone mięso i smażyć aż mięso przestanie byc krwawe.Podlac winem.
- Wlać pomidory, liście laurowe i suche przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 20 minut.
- Doprawić sos solą i pieprzem, dodać świeżej bazylii.
- Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszać spaghetti z sosem. Zetrzeć parmez i posypać danie. Udekorować świeżym oregano przed podaniem.
3 komentarze
Uwielbiam makaron, więc ten przepis wpadł mi w oko:)
Pozdrawiam:*
i takie spaghetti własnie lubię najbardziej
Spaghetti z tego przepisu wychodzi pyszne !