Makaron na kolację to typowe letnie danie. Cała rodzina uwielbia makaron. Jestem zachwycona, kiedy kolejny przepis na makaron jest pyszny i wszystkim smakuje. Uwielbiam przepisy na łatwe kolacje. Słoneczna pogoda kusi, komu chce się stać w kuchni, kiedy ma makaron pod ręką. Na pewno nie ja.
Makaron w wersji wegetariańskiej z fasolką, porem, szparagami i szpinakiem smakuje na ciepło jak i jako letnia makaronowa sałatka. Proste wiosenne składniki dodają daniu świeżości i aromatu. Fasolka cannellini to biała fasola, która lekko się rozpada i tworzy kremowy i wegetariański sos.
Lubię używać por zamiast cebuli. Jest delikatniejszy w smaku i dlatego idealnie komponuje się ze szparagami. Otarta skórka z cytryny i tymianek to typowe przyprawy do fasoli. Jeśli dysponujecie cytrynowym tymiankiem to jeszcze lepiej.
Do tego dania użyłam makaronu fusilli. Jest to średniej wielkości makaron, który idealnie sprawdza się jako makaron na kolację w wersji wegetariańskiej… W tym daniu użyłam parmezanu. Jeśli wolicie to danie zupełnie w wersji wegańskiej to polecam użyć płatki drożdżowe nieaktywne.
Makaron na kolację
4 porcje
Składniki:
200 g makaronu fusilli
1 por średniej wielkości
1 puszka białej fasoli
150 g szpinaku
350 g zielonych szparagów
1 czosnek solo
200 ml wody od makaronu
1 łyżka świeżego tymianku
otarta skórka z 1 cytryny i sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy dukkah, opcjonalnie
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki utartego parmezanu
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zachowaj 200 ml wody od gotowania. Posłuży ona do zagęszczenia sosu. Por pokrój w krążki. Odetnij kłosy od szparagów i część miękkiej łodygi. Por i szparagi umieść na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól solą morską. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 15 minut. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj odcedzoną fasolkę, utarty parmezan, skórkę o sok z cytryny oraz tymianek. Dopraw sos solą, pieprzem i przyprawą dukkah, opcjonalnie. Gotuj sos przez 3 minuty. Część fasoli zgnieć widelcem. Następnie pokrój szpinak i dodaj do sosu wraz z makaronem, porem i szparagami. Wymieszaj makaron s sosem i warzywami. Gorący przełóż na głęboki talerz i posyp parmezanem oraz przyprawą dukkah. Smacznego!
1 Komentarz
niebo w gębie.. i to wegańskie! <3