Na moim blogu zaczął się sezon na grzyby. Dzisiaj proponuję przepis na domowe tagliatelle z grzybami ala carbonara. Boczek zastąpiłam grzybami i porem. W ten sposób powstało smaczne i bezmięsne danie z makaronem domowej roboty. Jarskie tagliatelle ala carbonara jest nie mniej pożywne i świetnie się nadaje na obiad lub kolację.
Domowe tagliatelle
Korzystając z maszynki do makaronu przygotowałam domowe tagliatelle z mąki durum rodem z Włoch. Taki domowy makaron różni się w smaku od kupnego. Przypomina mi makaron, który jadłam we Włoszech. Wiadomo we Włoszech w każdej szanującej się restauracji są jedynie dania z makaronu domowego wyrobu.
Makaron to taki wdzięczny produkt żywnościowy, który świetnie pasuje z sosem bolognese, czy kremowym sosem serowym. Zawsze mam paczkę makaronu pod ręką, a kiedy mam więcej czasu to gotuję makaron z domowego wyrobu. Bardzo jest mi wtedy przydatna maszynka do makaronu. Dzisiaj wykorzystałam ją do krojenia tagliatelle.
Tagliatelle z grzybami ala carbonara
Przepis na makaron to prosty przepis. Ten jest bajecznie prosty. Wzorowałam się w nim na przepisie na spaghetti carbonara. Gorący makaron wymieszałam z masłem, jajkami, smażonymi grzybami i porem. Prawda, że prosty przepis? Polecam tagliatelle ale carbonara na obiad lub kolację. Słodki por świetnie współgra z nieco pieprznymi kurkami i pieprznikami trąbkowatymi. Często używam pora zamiast cebuli. Jest delikatniejszy w smaku i cudownie smakuje z grzybami.
Składniki:
Tagliatelle domowej roboty
300 g mąki durum
3 jajka średniej wielkości
Sos do makaronu
400 g leśnych grzybów
20 cm pora, młoda część
7 jajek
30 g startego parmezanu + 2 łyżki parmezan owych wiórków
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
cienkie kawałki parmezanu do posypania
Przygotowanie:
- Z mąki i jajek zarobić ciasto. Ciasto jest dosyć twarde. Na początek można użyć robota kuchennego, a potem dokończyć zagniatania ciasta ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto będzie bardziej elastyczne.
- Odrywać po kawałku i wałkować na cienkie paski przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu. Pokroić na paski o szerokości około 5 mm. Gotować tagliatelle w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i przełożyć do garnka. Wymieszać z łyżką oliwy.
- Grzyby oczyścić i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Pod koniec smażenia dodać por i smażyć, aż się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać w misce. Do gorącego makaronu wlać jajka, dodać grzyby z porem, parmezan i wymieszać, lekko podgrzewając.
- Przełożyć tagliatelle na półmisek. Posypać pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!