Spaghetti Florentine z kurczakiem to kremowy aksamitny sos, gotowy w 30 minut. Czy wiecie co oznacza Florentine?Sos do makaronu zawierający szpinak! Na to wygląda, że ugotowałam niejeden Florentine nawet o tym nie wiedząc. Szpinak z makaronem jest zdrowy i smakuje wspaniale. Mniam, mniam!
Oprócz szpinaku danie zawiera mnóstwo smacznych składników. Suszone pomidory, pieczarki i soczyste kawałki kurczaka. A wszystko to połączone ze spaghetti al dente w kremowym sosie. Nie pożałujecie jeśli to danie przygotujecie dla rodziny. Kolacja czy obiad, wspaniałe danie na każdą porę dnia. U mnie spaghetti Florentine to hit!
Spaghetti Florentine z kurczakiem – klasyczne danie z nowym twistem
Przyrządzając makaron czy inne dania z pieczarkami zawsze smażę grzyby oddzielnie. Lubię jak są mięsiste i zrumienione. Lubię też gdy są grubo pokrojone, wtedy ich smak jest najlepszy. Mięso z kurczaka smażę w wysokiej temperaturze i krótko. Smażona pierś z kurczaka szybko staje się sucha. Lepiej ją nie dosmażyć niż przesmażyć. Poza tym mięso dodaje się do gorącego sosu, w którym dochodzi. Dlatego ważne jest aby je nie smażyć za długo.
Spaghetti Florentine z kurczakiem – wyjątkowe połączenie smaków prosto z Włoch!
Spaghetti Florentine to klasyczne danie włoskie, które składa się z makaronu spaghetti i szpinaku, często podawane z sosem na bazie śmietany, czosnku i parmezanu. To połączenie delikatnego smaku szpinaku z aromatycznym sosem sprawia, że danie jest wyjątkowo apetyczne i pełne subtelnego smaku. Jednak oprócz tradycyjnej wersji ze szpinakiem, spaghetti Florentine można także przyrządzić z dodatkiem owoców morza, takich jak krewetki, małże czy kalmary, co nadaje potrawie wyrazistego smaku i aromatu morza.
Alternatywnie, można również dodać do niego podsmażony boczek lub pancettę, które dodają danie intensywnego, wędzonego smaku i chrupiącej tekstury. Niezależnie od wyboru dodatków, spaghetti Florentine pozostaje klasycznym włoskim daniem, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania, doskonałe na każdą okazję.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów w oliwie
400 g pieczarek
3 gałązki tymianku
1 łyżka sherry, półwytrawne
350 ml śmietanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
300 g spaghetti, waga sucha
3 czubate łyżki parmezanu
250 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Pokroić filety z kurczaka na małe podłużne kawałki i przełóż do miseczki. Oprószyć przyprawą, solą i dobrze wymieszać. Rozgrzać 1 łyżkę masła i usmażyć mięso na złoty kolor. Smażyć 2 minuty w wysokiej temperaturze. Mięso powinno być różowe w środku, a z wierzchu zrumienione.
- Wyjąć mięso na talerz, a na patelnię wrzucić łyżkę masła. Oczyścić pieczarki i pokroić na grube plasterki. Wrzucić na patelnię wraz z tymiankiem, posolić i doprawić pieprzem. Smażyć pieczarki w wysokiej temperaturze. Pieczarki nie powinny się gotować tylko smażyć. Pod koniec smażenia dodać łyżkę sherry.
- Dodać grzyby do mięsa. Na tej samej patelni rozpuścić resztę masła. Dodać czosnek i suszone pomidory pokrojone w plasterki. Smażyć przez 1 minutę, a następnie wlać śmietankę i dodać opłukany szpinak. Zagotować sos. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotować spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zachować szklankę wody od gotowania. Dodać makaron do sosu i wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej wody. Makaron w połączeniu z sosem szybko go wciąga i może być bardzo gęsty.
- Dodać mięso kurczaka i pieczarki. Posypać utartym parmezanem i wymieszać. Smacznego!
9 komentarzy
zapowiada się pysznie
Hmmmm!
Wspaniałe danie Gosiu. Ja uwielbiam makaron w takiej postaci :-)
Ja też!
ALE PYSZNA PROPOZYCJA:)
Dzięki!
Mmmm ale apetycznie te zdjęcia wyglądają! Jak z prawdziwej włoskiej restauracji, kradnę przepis do mojej kuchni! :)
Dziękuję! Przepis polecam!
Uwielbiam spaghetti na wszelkie sposoby :)