Zapraszam na kolejny przepis na makaron, tagliatelle z salsiccia. Sos pomidorowy z dodatkiem tej włoskiej kiełbasy jest bardzo aromatyczny. Najczęściej kupuję salsiccia o smaku czosnkowym i ziołowym. Jest on naprawdę intensywny, co tłumaczy, dlaczego w tym sosie jest mało przypraw. To salsiccia nadaje mu smak.
Salsiccia świetnie pasuje do makaronu. Może to być tagliolini, gemelli, czy spaghetti z klopsikami z salsiccia. Kiełbasę można kupić surową w flaku i pokroić na plasterki lub rozdrobnić. Często dodaję salsiccia do mielonych kotletów. Jeśli nie próbowaliście przepisu na włoskie kotlety mielone to polecam to zrobić jak najszybciej.
W tym przepisie sos pomidorowy nieco zmodyfikowałam. Dodałam karmelizowaną cebulę. Jej słodki smak świetnie balansuje pomidory i czosnkową kiełbasę. Do sosu wybrałam tagliatelle. Sądzę, że inny szeroki makaron jak np. paparadelle też będzie pasował do tego sosu.
Wbrew pozorom kształt makaronu trzeba dopasować do konsystencji sosu. Oglądałam, kiedyś program z włoskim kucharzem, który wyjaśniał jaki makaron pasuje do poszczególnych sosów. Oczywiście nie chodzi tu o smak makronu ale jak on wchłania lub łączy się z sosem. Pomidorowy sos z salsiccia i tagliatelle to idealne połączenie.
Tagliatelle z salsiccia
4 porcje
Składniki:
250 g tagliatelle
3 czubate łyżki karmelizowanej cebuli
8 suszonych pomidorów w zalewie
300 g salsiccia
400 g pomidorów krojonych z kartonu
1 łyżka masłą
30 g parmezanu
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować jedną szklankę wody od gotowania. Kiełbasę wyjąć z flaka i pokroić na plasterki. Zrumienić na maśle.
Następnie dodać karmelizowaną cebulę, pokrojone, suszone pomidory i pomidory z kartonu. Doprawić sos solą, oregano i pieprzem. Gotować przez 20 minut.
Wlać sos do makaronu, dodać starty parmezan i wymieszać. Podać makaron posypany parmezanem. Smacznego!