Lasagne bolognese to ulubione danie mojego syna Jonasa. Jonasowi znudzil sie ostatnio ryz, wiec za jego przekonywujaca namowa zrobilam w koncu lasagne z miesa mielonego w sosie pomidorowym. Klasyczne lasagne bolognese, ktore lubie z duza iloscia pomidorow , no i oczywiscie beszamelem wlasnej produkcji.
Przepis na lasagne ala`bolognese
Skladniki:
6-8 porcji
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 3 zabki czosnku, przecisniete
- 2 marchewki, starte
- 2 lodygi selera naciowego
- 1kg mielonej wolowiny
- 2×500 g pomidorow z puszki pokrojonych
- 2×150 g mozzarella
- 1 lyzka papryki w proszku
- 1 lyzeczka suszonej bazylii
- kilka pomidorkow koktajlowych
- sol i pieprz do smaku
- 1 opakowanie swiezych platow lasagne
- pare listkow swiezej bazylii
Wykonanie:
- Posiekaj drobno cebule i pokroj w kostke selera. Zetrzyj marchewke. Podsmaz warzywa na pateni w oliwce. Doloz mieso mielone i smaz , az mieso nie bedzie krwawe. Przecisnij czosnek przez praske i dodaj do miesa.
- Calosc zalej pomidorami, dopraw przyprawami i gotuj na malym ogniu przez 20 minut.
- Przygotuj sos beszamelowy聽wedlug przepisu.
- Uloz na dnie formy platy lasagne, przykryj sosem pomidorowym, a nastepnie rozprowadz czesc beszamelu.
- Zakoncz warstwa lasagne i sosem beszamelowym. Pokroj mozzarella w krazki i uloz na wierzchu lasagne. Udekoruj bazylia i pomidorkiem
- Zapiecz lasagne w piekarniku na 160潞C, przez 40 minut