Penne z sosem serowo – szynkowym to niesamowicie prosta i szybka propozycja na obiad. Podstawą tego dania jest sos serowy, który można przygotować z dowolnie wybranych serów. Z powodzeniem można tu wykorzystać resztki ulubionych serów.
Ponieważ lubię sos serowy o intensywnym smaku często dodaję do niego ser pleśniowy, ale jak napisałam opcji na sos serowy jest wiele i każdy może stworzyć swój sos idealny w smaku i konsystencji. Jeśli wolicie danie bezmięsne to również możecie zrezygnować z szynki. Ja dodatkowo użyłam grzybów, a zamiast cebuli wybrałam por.
Sos serowy to kremowy sos i koniecznie trzeba wybrać odpowiedni makaron. Nie na darmo Włosi wymyślili makarony o przeróżnych kształtach. Każdemu makaronowi jest przypisany sos o odpowiedniej konsystencji. W tym daniu świetnie sprawdza się penne i taki też makaron użyłam do dzisiejszego przepisu. Penne to makaron, który można wymieszać z sosem.
Jak wspomniałam sos jest bardzo kremowy. Jest w nim sporo tłuszczu. Lubię jeść takie danie makaronowe ze sporą porcją rukoli. Zamiast tradycyjnego makaronu możecie użyć keto makaronu. Sos serowy sprawdza się również z warzywami jak cukinia, brokuły czy fasolka szparagowa. Można go również użyć jako sosu do mięsa lub polać nim gnocchi.
Sos serowy, jak widać ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli więc macie ochotę na makaron z sosem, to polecam ten prosty i smaczny przepis.
Penne z sosem serowo – szynkowym
4 porcje
Składniki:
1 łyżka masła
200 g szynki gotowanej
250 g pieczarek
30 g sera pleśniowego
200 g sera łaciate o smaku naturalnym
350 ml śmietanki, 36% tł.
1 szklanka wody od gotowania makaronu
15 cm pora
sól i czarny pieprz do smaku
250 g penne, waga sucha
rukola i parmezan do podania
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Zachować szklankę wody z gotowania. Pieczarki i por pokroić w plasterki, a szynkę w podłużne paski. Usmażyć na maśle.
Następnie wlać śmietankę, wodę makaronową i dodać pokruszony ser pleśniowy wraz z kremowym serem łaciate. Gotować sos na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia serów. Doprawić sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowy sos wymieszać z makaronem i przełożyć na talerze. Danie udekorować sałatą i posypać startym parmezanem. Smacznego!