Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor.
Lubię fasolę w sałatkach. Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą!
Fasola w sosie
Składniki:
½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona
1 łyżeczka soli
30 g masła
1 cebula
400 g pieczarek
sól i czarny pieprz do smaku
200 ml wywaru z kurczaka
250 g mascarpone
30 g żołtego sera, np. cheddar
Posypka
2 łyżki masła
1 cebula
40 g zmielonych migdałów
2 czubate łyżki utartego parmezanu
Mrożoną fasolę wrzuć do garnka z gotującą wodą. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj w zimnej wodzie. Roztop masło na patelni. Pokrój cebulę na cienkie plasterki i zeszklin na maśle. Dodaj zmielone migdały i smaż przez 3 minuty, aż migdały lekko się zrumienią. Dodaj utarty parmezan i ponownie smaż przez 3 minuty. Odstaw na bok. Przygotuj sos. . Obierz pieczarki i pokrój w plasterki. Smaż pieczarki na maśle w dosyć wysokiej temperaturze, tak aby szybko odparowały z wody. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż przez 5 minut teraz już w niskiej temperaturze, tak aby cebula była zeszklona, nie zrumieniona. Dodaj wywar z kurczaka, mascarpone. Gotuj do rozpuszczenia mascarpone. Następnie dodaj utarty cheddar. Zagotuj po czym dodaj fasolę. Gotuj przez 3 minuty. Na koniec posyp danie wcześniej usmażoną cebulą. Fasola w sosie serowym jest już gotowa.