Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem…Od dawna przymierzałam się do pieczenia gęsiny. W końcu się odważyłam. Wybrałam gęsią pierś, do której przyrządziłam gruszkowy kompot. Była to spora sztuka mięsa, ale po upieczeniu znacznie się skurczyła. Nic dziwnego, mięso gęsi jest tłuste. Piekłam gęś w marynacie. Mięso wyszło bardzo mięciutkie. Niewątpliwie przyczynił się do tego wytopiony tłuszcz ze skórki. Confit z gęsi jest wspaniały. Gęś marynowana w czerwonym winie i porzeczkowym dżemie jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam gęś z gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu.
Gęsia pierś confit
Składniki:
1,4 kg piersi z gęsi
200 ml dżemu z czarnej porzeczki
200 ml wody
250 ml czerwonego wina, wytrawnego
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku
Kompot z gruszek
350 g gruszek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
30 g masła
szczypta soli
2 łyżki suszonego berberysu
3 łyżki wody
natka pietruszki do posypania
Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Zanurz w marynacie. Marynuj mięso przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z marynaty. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Wylej marynatę do żaroodpornego naczynia i ponownie zanurz w niej mięso skórką do góry. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w marynacie, jedynie skórka może wystawać. Nastaw piekarnik na 240ºC, przykryj naczynie z gęsią pokrywką lub aluminiową folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz gęś jeszcze przez 45 minut. Skórka powinna być wypieczona i chrupiąca. Upieczone mięso wyjmij z naczynia i owiń aluminiową folię.
Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości.
Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem. Posyp natką. Gotowe!
4 komentarze
Bardzo soczyście wygląda! Z chęcią zjadłabym dziś na obiad ;)
Jest pyszna i naprawdę bardzo soczysta!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo wykwintne i elegancko podanie danie :)