Zapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię mięso, które potem owijam w aluminiową folię. Następnie przyrządzam sos, a potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować.
Kurczak w sosie
Składniki:
na 4-6 porcji
4 piersi z kurczaka ze skórką, 700 g
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki masła do smażenia
Sos
200 ml śmietanki
2 czubate łyżki creme fraiche
3 ząbki czosnku
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka masła
100 ml bulionu z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Podziel piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Ja zachowałam skórkę. Oprósz solą i pieprzem i zrumień na maśle po obu stronach. Mięso powinno być mocno różowe. Przełóż mięso na talerz i przykryj aluminiową folię. Mięso jeszcze dojdzie za nim włożysz je do sosu. Do tej samej patelni co smażył się kurczak wlej śmietankę i bulion. Dodaj krem fraiche. Zagotuj sos. Pokrój grubo bazylię. czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Zredukuj sos do trzy czwarte objętości lub według uznania. Dodaj usmażone mięso. Gotuj przez 10 minut.
Kurczak w sosie świetnie pasuje do ziemniaków na sypko…Takie lubi mąż, a dzieci jak zwykle wolą ziemniaczane puree.