Wczoraj zjedliśmy resztki gulaszu na obiad, a dzisiaj postanowiłam przyrządzić kieszonki z kurczaka nadziewaną jabłkiem, suszoną śliwką i orzechami. Mam słabość do mięsa z owocami. Ba, mam słabość do kurczaka. Można tyle z niego przyrządzić! Choćby kieszonki z piersi kurczaka z owocowym nadzieniem. Jabłko i śliwka to dla mnie oczywisty wybór. Do mięsa przyrządziłam pieczone ziemniaki z parmezanem. Kolejny smaczny i pożywny obiad.
Dania z kurczaka przyrządzam często. Zazwyczaj używam piersi z kurczaka ale i robiłam roladki i z odfiletowanych udek. Roladki w sosie należą do ulubionych.
Kieszonki z kurczaka
Składniki:
na 4 -6 porcji
4 piersi z kurczaka średniej wielkości
2 jabłka
6 suszonych śliwek
3 czubate łyżki grubo posiekanych włoskich orzechów
2 szalotki
½ łyżeczki tymianku
1 łyżka balsamicznego octu
4 łyżki masła
sól i czarny pieprz do smaku
Pokrój jabłka i cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym na dwóch łyżkach masła. Pokrój śliwki i dodaj wraz z orzechami. Przypraw nadzienie solą, pieprzem i balsamicznym octem. Piersi z kurczaka lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij pierś tak aby powstała kieszonka. Napełnij każdą pierś owocowym nadzieniem, zrumień z obu stron i ułóż w żaroodpornej foremce. Na każdą pierś połóż plasterek masła. Wbij termometr . Piecz mięso w piekarniku nastawionym na 150ºC aż osiągnie temperaturę 72 stopni. Upieczone kieszonki z kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę.
Smażone ziemniaki
600 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki parmezanu, utartego
sól do smaku
2 łyżki oliwy
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ziemniakami. Wrzuć ziemniaki na rozgrzany tłuszcz i smaż aż się lekko zrumienią, a w środku będą miękkie. Pod koniec smażenia posyp pieprzem, papryką i parmezanem. Ziemniaki można usmażyć na patelni lub w piekarniku.
2 komentarze
Nigdy byśmy nie wpadły na pomysł aby tak ciekawie nadziać kurczaka :D Musi bosko smakować :D
Poecam!