Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem. Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury. W zupie jest to nieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą „wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi!
Zupa brokułowa
Składniki:
1 świeży brokuł, 500 g
3 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
2 l bulionu z kurczaka
200 ml śmietanki
2 łyżki oliwy
1 cebula
sól do smaku
po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu
szczypta kajeńskiego pieprzu
1 liść laurowy
200 g sera cheddar
natka do posypania
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu wraz z przyprawami, laurowym liściem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj starty cheddar i śmietankę. Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oliwie na złoty kolor. dodaj do zupy. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również miękkie odnogi. Wrzuć brokuły do garnka, dopraw zupę solą i gotuj przez 5 minut. Rozlej zupę do miseczek i posyp posiekaną natką.
1 Komentarz
bardzo lubię zupy z dodatkiem sera