Kolejne pyszne ciasto z sezonowych owoców to tarte tatin z gruszkami. Gruszki w cieście są smaczne ale trzeba je odpowiednio przyrządzić. Lubię gruszki karmelizować jak w tym cieście. Mają wtedy więcej smaku. Najlepiej karmelizować je na żeliwnej patelni, którą można włożyć do piekarnika. Tak, pieczenie tarte tatin rozpoczyna się na kuchence, a kończy w piekarniku.
Tarte tatin to bardzo smaczne ciasto, które jest niczym innym jak odwróconą tartą. Jadłam wiele tarte tatin. Odwiedzając Paryż kilka lat temu koniecznie musiałam spróbować ten oryginalny wypiek. Tarte tatin można upiec z różnymi owocami. Piekłam tarte tatin z brzoskwiniami jak również z innymi owocami.
Tarte tatin z gruszkami
żeliwna patelnia o średnicy 26 cm
Składniki:
240 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, miękkiego
150 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo zgniecionego kardamonu
1 jajko
szczypta soli
1 kg gruszek
80 g masła
150 g cukru
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysto, po czym dodać kolejno jajko, sok z cytryny i miksować za każdym razem. Wymieszać mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia i solą (zamiast soli można użyć solonego masła). Dodać suche składniki do maślanej masy i wymieszać szpatułką.
Ciasto jest luźne ale takie ma być. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozgrzać lekko patelnię, wsypać cukier na dno i podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać wtedy masło i mieszać do rozpuszczenia.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazdka i podzielić na ćwiartki. Dodać do karmelu i smażyć przez 8 – 10 minut, aż gruszki będą miękkie ale wciąż w całości. Zdjąć z kuchni i lekko przestudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozprowadzić równomiernie na wierzchu gruszek, dociskając do brzegu. Nastawić piekarnik na 180ºC i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu odwrócić na talerz, tak aby gruszki znalazły się na wierzchu.
Podać tartę z ulubionymi dodatkami jak lody, czy waniliowy sos. Smacznego!