Galette z rabarbarem to mój pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku. Jakoś nie chce mi to zielsko rosnąć w doniczce, więc chcąc nie chcąc kupiłam piękny super czerwony rabarbar i upiekłam galette. Jest to pyszny i szybki deser do przyrządzenia w tygodniu. Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Galette z rabarbarem najczęściej jemy z waniliowym sosem ale przy dzisiejszej pogodzie proponuję lody waniliowe lub lody rabarbarowe.
Nie pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem. Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację, no bo kto nie lubi drożdżowego z rabarbarem? Zresztą podobnie jest z galette…
Galette to kruche ciasto zwane tartą w rustykalnej postaci. Oczywiście z kruchego ciasta można upiec elegancko wyrównaną tartę ale galette w smaku niczego nie brakuje.
Lubicie wypieki z rabarbarem to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Galette jest łatwy, prosty i można go zrobić również z innymi sezonowymi owocami.
Przepis z rabarbarem – galette na deser
4 porcje
Składniki:
250 g pszennej mąki
5 łyżek trzcinowego cukru
2 łyżki ziemniaczanej mąki
150 g zimnego masła
2½ łyżki zimnej wody
400 g rabarbaru
80 g cukru
30 g trzcinowego cukru
1 łyżeczka vaniliowej pasta lub ekstraktu
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Palcami połącz składniki. Jak już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.
Obierz rabarbar ze skórki i pokrój. Następnie oprósz cukrem, ziemniaczaną mąką, wanilią i lekko przemieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg na rabarbarowe nadzienie. Posmaruj brzegi mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz przez około 40 minut na najniższym poziomie. Pokrój ciasto na kawałki i jeszcze ciepłe podaj z lodami.
2 komentarze
Galette wygląda przepysznie :-). To moja ulubiona tarta, więc muszę niebawem zrobić, bo dawno jej nie piekłam.
Ja też dawno nie piekłam ale jak tylko zobaczyłam rabarbar w sklepie to odrazu sobie o niej przypomniałam.