Sezonowo z rabarbarem

Galette z rabarbarem to mój pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku. Jakoś nie chce mi to zielsko rosnąć w doniczce, więc chcąc nie chcąc kupiłam piękny super czerwony rabarbar i upiekłam galette. Jest to pyszny i szybki deser do przyrządzenia w tygodniu. Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Galette z rabarbarem najczęściej jemy z waniliowym sosem ale przy dzisiejszej pogodzie proponuję lody waniliowe lub lody rabarbarowe.

Nie pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem. Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację, no bo kto nie lubi drożdżowego z rabarbarem? Zresztą podobnie jest z galette…

przepis na rabarbar galette blog kulinarny codojedzenia

Galette to kruche ciasto zwane tartą w rustykalnej postaci. Oczywiście z kruchego ciasta można upiec elegancko wyrównaną tartę ale galette w smaku niczego nie brakuje.

Lubicie wypieki z rabarbarem to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Galette jest łatwy, prosty i można go zrobić również z innymi sezonowymi owocami.

rabarbar_kruche_tarta_galette_przepis_codojedzenia

Przepis z rabarbarem – galette na deser

4 porcje

Składniki:

250 g pszennej mąki

5 łyżek trzcinowego cukru

2 łyżki ziemniaczanej mąki

150 g zimnego masła

2½ łyżki zimnej wody

400 g rabarbaru

80 g cukru

30 g trzcinowego cukru

1 łyżeczka  vaniliowej pasta lub ekstraktu

rabarbar_ciasto_galette_deser_przepis_codojedzenia

Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Palcami połącz składniki. Jak już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.

Obierz rabarbar ze skórki i pokrój. Następnie oprósz cukrem, ziemniaczaną mąką, wanilią i lekko przemieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia.  Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg na rabarbarowe nadzienie. Posmaruj brzegi mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz przez około 40 minut na najniższym poziomie. Pokrój ciasto na kawałki i jeszcze ciepłe podaj z lodami.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *