Jestem jeszcze na urlopie ale już na swoich włościach. Dzisiaj całkiem na luzie podeszłam do pieczenia i tak powstał kruchy placek z brzoskwiniami. Brzoskwinie pochodzą z ogrodu moich rodziców. W tym roku obrodziły niesamowicie. Jedno drzewko dało około 50 kg owoców. Mnie zadziwił fakt, że brzoskwinie mimo takiego upału i małych opadów są bardzo soczyste no i oczywiście słodkie. Nie ma jak owoce, które dojrzewają na drzewie, a nie te zerwane zielone do kartonu…
Ogród owocowy to moje marzenie, a póki co to cieszę się tym co dostanę od rodziców i oczywiście ich pięknym ogrodem. Tak więc przywiozłam mnóstwo brzoskwini i muszę je jakoś przerobić, bo jak wspomniałam są bardzo dojrzałe. Na początek upiekłam ciasto, proste, kruche, takie przypominające szarlotkę. Idealne do popołudniowej kawy.
Jak wykorzystam pozostałe kilogramy brzoskwiń przekonacie się wkrótce. Mam już plan i działam. A tym czasem korzystajcie z tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki.
Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami, jak również inne ciasto z brzoskwiniami i marcepanem. Poza tym brzoskwinie można wykorzystać do naleśników.
Placek z brzoskwiniami
10 porcji, okrągła forma o średnicy 30 cm
Składniki:
Kruche ciasto
450 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
szczypta soli
250 g masła, zimnego
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Nadzienie
1,3 kg brzoskwiń
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka waniliowego ekstraktu
1 łyżka cukru do posypania
Przygotować formę o średnicy 30 cm lub żeliwną patelnię o tej samej średnicy, którą można wstawić do piekarnika. Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem lub rozcierać składniki między palcami do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodać kwaśną śmietanę i połączyć wszystko w jedną całość. Utworzyć kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim brzegi i dno formy. Pokroić brzoskwinie na ćwiartki lub w ósemki jeśli są bardzo duże. Posypać mąką ziemniaczaną wymieszaną z cukrem, wanilią i ułożyć brzoskwinie na dnie formy. Następnie rozwałkować drugą porcję ciasta i przykryć nim brzoskwinie.
Piekarnik nagrzać do 190ºC. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec przez 40 minut na złoty kolor. Wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na kawałki. Smacznego!