Pyszne ciasto! Proste i znikające w mgnieniu oka. Jak je nazwać? Może krajanka francuska z kremem brzoskwiniowym? Tak! To ciasto to dwa kruche spody z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem brzoskwiniowym. Uwielbiam takie ciasta, a brzoskwinie w cieście są wyjątkowe!
Jesteście ciekawi co to za krem brzoskwiniowy? Brzoskwinie z puszki świetnie się w nim sprawdziły. Ugotowałam z nich budyń i wystudzony, wymieszałam z bitą śmietaną. Ot, cała tajemnica kremu z brzoskwini. Prostota tego przepisu to przede wszystkim dostępność gotowych składników, jak brzoskwinie z puszki i ciasto francuskie.
Masz ochotę na szybki deser to przygotuj krajankę francuską przełożoną aromatycznym kremem z brzoskwini. Ciasto francuskie można też użyć jako spód do tarty. Tak zrobiłam piekąc czekoladowe ciasto lawa. Zawsze mam pod ręką ciasto francuskie. Oczywiście takie ciasto można zrobić samemu. Ale jeśli deser ma być szybki to gotowe ciasto francuskie jest najlepszą alternatywą.
Krajanka francuska z kremem brzoskwiniowym
15 porcji
Składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
2 łyżki cukru
1 puszka brzoskwiń w cukrze, 840 g
50 ml mleka
3 żółtka
2½ łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
50 g cukru
600 ml śmietany kremówki, 36%
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawić na 200ºC. Rozwinąć placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować placek i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 – 15 minut na złoty kolor. Placek powinien być kruchy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Po upieczeniu natychmiast pokroić jeden z placków na 15 równych kawałków. Ostudzić.
Przygotować krem brzoskwiniowy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wraz z kompotem zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować 5 minut. Lekko zmiksować. W zimnym mleku rozpuścić skrobię. Mieszankę wymieszać z żółtkami. Wlać mieszankę do brzoskwiń, energicznie mieszając. Kiedy budyń zacznie gęstnieć zdjąć z kuchni i odstawić do ostudzenia.
Ułożyć niepokrojony placek na dużym półmisku. U mnie jest to marmurowa deska. Ubić śmietanę i wymieszać z ostudzonym budyniem. Rozprowadzić równomiernie krem na spodzie i przykryć kawałkami ciasta wcześniej pokrojonego. W ten sposób ciasto będzie się łatwiej kroić. na koniec posypać krajankę cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
Genialne w swej prostocie, takie przepisy lubię :)
Hej, postanowiłam skorzystać z tego przepisu i upiec krajanke dla meza i dzieci. Byli na prawde bardzo zadowoleni
O cieszę się! Moja młodzież też była zadowolona.