Wśród wielu rodzajów herbat, biała herbata jest kolejnym skarbem i dumą Chin. Mity i stereotypy na temat tego naprawdę wspaniałego napoju nigdy nie przestają pobudzać wyobraźni konsumentów. Dlatego w tym artykule postaramy się rozwiać najważniejsze z nich.
Biała herbata ze względu na swoje właściwości jest naprawdę wyjątkowym napojem, który ma nie tylko doskonały smak i daje niezwykły magiczny aromat, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych. Pomimo tego, że biała herbata pojawiła się w naszym kraju stosunkowo niedawno, jej niesamowity bukiet herbaciany od razu podbił serca prawdziwych miłośników herbaty. Jej smak i właściwości lecznicze przypisuje się unikalnej technologii zbioru i produkcji.
Mit 1: Biała herbata jest parzona wyłącznie z młodych pąków drzew herbacianych, które są pokryte drobnym srebrnym meszkiem
Niekwitnące pąki są jedynym źródłem dla niektórych elitarnych odmian, ale są też inne, nie mniej popularne odmiany, takie jak Bai Mu Dan, która jest produkowana nie tylko z pąków, ale również z dwóch par górnych listków (tipsów).
Mit 2: Biała herbata nie zawiera kofeiny
Jest to oczywiście błędne przekonanie, ponieważ biała herbata zawiera kofeinę, jak wszystkie inne odmiany herbat, Jednocześnie jego zawartość zależy od proporcji liści herbaty. Im więcej jest go w naparze, tym mocniejszy jest napar i tym wyższa jest zawartość kofeiny. Ponadto uwalnianie niektórych elementów z liści zależy od metody parzenia herbaty. Biała herbata jest parzona w zimnej lub ciepłej wodzie, zgodnie z zasadami tradycji, dlatego zawartość kofeiny w naparze będzie niższa.
Mit 3: Biała herbata jest odmianą herbaty zielonej
Jest to absolutnie błędne założenie. Pomimo tego, że herbaty zielone i białe mają prawie taki sam stopień fermentacji, główna różnica leży w technologii przygotowania. Kluczową cechą białej herbaty jest zachowanie naturalnej struktury, naturalnych i kolorystycznych właściwości pąków i liści herbaty.
Mit 4. Biała herbata należy do najrzadszych i najdroższych herbat
To stwierdzenie również odnosi się do mitu. Tylko cztery odmiany, a mianowicie White Peony, Silver Needles, Brow of Offerings i Brow of the Elderly są klasyfikowane jako elitarne. Niektóre odmiany Oolong są uważane za rzadsze i droższe. Elitarne białe herbaty, ze względu na trudności w ich transporcie, można kupić tylko w specjalistycznych sklepach i są one rzeczywiście dość drogie.
Mit 5. Biała herbata nie jest poddawana procesom fermentacji
To fałsz, ponieważ surowiec do jego przygotowania najpierw poddawany jest słabemu i krótkiemu procesowi fermentacji (musi być gotowany na parze nie dłużej niż minutę), a dopiero potem liście i pąki są suszone i przetwarzane. A żeby nie uszkodzić struktury i zachować całą naturalną siłę napoju, jest on przetwarzany w miejscu, w którym jest zbierany.
Mit 6. Gotowy napar białej herbaty nie ma wyrazistego smaku i aromatu
Rozwiejmy i ten mit. Niektóre rodzaje rzeczywiście wydzielają delikatny, przyjemny, subtelny aromat, ale są też odmiany, które charakteryzują się specyficznym smakiem i ziołowo-owocowym aromatem.
Mit 7. Biała herbata jest najzdrowsza
Z jednej strony wszystkie korzyści liści herbacianych są zachowane w ich pierwotnej formie, jeśli chodzi o herbaty białe. Z drugiej strony, wszystkie przeciwutleniacze i witaminy ukryte w liściach herbaty w większości pozostają w nich nawet po zaparzeniu. Tłumaczy się to całością liścia ze względu na brak przetwarzania, które jest typowe dla innych herbat. Mimo to, białą herbatę pije się raczej dla jej delikatnego smaku. Jako odmianę bardziej bogatą w składniki odżywcze polecamy herbatę zieloną lub czerwoną.
1 comment
Byłam fanką herbaty zielonej, dopóki przypadkiem nie natrafiłam na białą u znajomych. Teraz częściej sięgam po nią.