Jak upiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem, a przecież pieczenie biszkoptu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek poniżej i biszkopt na pewno się uda!
Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika… Czy proszek do pieczenia jest potrzebny do pieczenia biszkoptu. ..Białka i żółtka ubijać oddzielnie…Poniżej znajdziecie przydatne wskazówki jak upiec biszkopt doskonały.
Na tradycyjny biszkopt składają się takie składniki jak jajka, cukier i mąka. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą skorzystać z gotowych mieszanek bezglutenowych lub zamienić mąkę na mąki bezglutenowe jak gryczaną czy owsianą. Na biszkopt ubijamy białka i żółtka oddzielnie. Białka ubijamy dodając cukier. Dopiero wtedy, kiedy piana jest sztywna i lśniąca wbijamy po jednym żółtku. Kiedy zaparzamy masę jajeczną wrzątkiem dodajemy proszek do pieczenia. Ważne jest aby jajka były świeże i duże. Białka można ubić z dodatkiem soli, a przed ubijaniem starannie oddzielić od żółtka. Naczynie do ubijania nie powinno być tłuste, bo białka nie ubiją się na pianę.
Biszkopt tradycyjny
Tortownica o średnicy 23 cm
6 jajek, średniej wielkości
80 g cukru
60 g pszennej mąki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Nastaw piekarnik na 175ºC (góra-dół). Odziel białka od żółtek. ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodaj po jednym żółtku, miksując za każdym razem. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i pokrój na blaty.
12 komentarzy
Mnie osobiście ostatnio bardzo zainteresował biszkopt czekoladowy, a nawet – mleczno-czekoladowy!
Próbowałaś kiedyś upiec tak przepyszną wariację tego tradycyjnego ciastka?
Nie…
Też dodaję odrobinę soli do białka. U mnie naczynie w którym ubija się jajka nie może być mokre. Generalnie to chyba jedyne ciasto które zawsze mi się udaje :)
Dodaję sól głównie dla smaku…
Piękny biszkopt :) Mistrzynią pieczenia biszkoptów to ja akurat nie jestem, więc Twoje rady na pewno mi się przydadzą :)
Polecam Aga! Na pewno się uda!
Kurcze, znając moje możliwości kulinarne, to pewnie by mi nie wyszedł ;)
Ja też tak kiedyś myślałam Kasiu
Biszkopt raz mi wychodzi, a raz nie i właściwie nie wiem dlaczego, może to kwestia jajek :)
My na szczęście już mamy sprawdzone mąki bezglutenowe na których biszkopt zawsze wychodzi :)
Na diecie bezglutenowej wystarczy użyć mąki ziemniaczanej, bez pszennej. Tak, jak piszesz są też gotowe mieszanki :)
Dzięki za cenne rady
Ja robię podobny biszkopt 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka mąki ziemniaczanej. Jaja mieszam z cukrem na gęstą pianę a potem leciutko mieszając dodaję mąkę i wszystko do piekarnika na 30 min i biszkopt jak marzenie :)