Choć ser żółty, w tym również cheddar ma wysoką zawartość tłuszczu, jest też wartościowym źródłem białka i wapnia. Nie warto więc wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, nie zachęcamy do codziennego przejadania się żółtym serem, ale od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na przepysznie serową ucztę. Do czego nadaje się ser cheddar i jakie potrawy można z niego przyrządzić?
Ser cheddar – pochodzenie, właściwości, smak
Nazwa sera cheddar pochodzi od angielskiej wioski o tej samej nazwie. Ser ten po raz pierwszy wyprodukowano w XI w. i od tego czasu stał się bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Dziś cheddar należy do jednych z ulubionych serów w Ameryce, gdzie chętnie przyrządza się z niego przekąski i bardziej pożywne dania.
Cheddar, tak jak każdy inny żółty i twardy ser, jest bogaty w białko i wapń. Jest też źródłem żelaza, witaminy A i K. Jedzony w umiarkowanych ilościach pomaga utrzymywać kości w dobrym zdrowiu (zasługa witaminy K i wapnia). Kiedy zjadasz ser jako przekąskę zamiast słodkich przegryzek, chronisz zęby przed próchnicą.
Ser cheddar smakuje ostro, a swojego wyrafinowanego smaku nabiera wraz z wiekiem. Dojrzewający zaledwie 2-3 miesiące cheddar charakteryzuje się delikatnym kremowym i mlecznym posmakiem. W potrawie może być wtedy wykorzystywany jako dodatek nadający odpowiednią konsystencję. Po ok. 6 miesiącach cheddar nabiera ostrzejszego smaku, ale dopiero po ok. roku staje się naprawdę wyrazisty.
Do czego ser cheddar, czyli jak go jeść?
Ponieważ cheddar to dość klasyczny ser, nadaje się właściwie do wszystkiego. Możesz dodać go do kanapki, łącząc go z ogórkiem konserwowym. Ser o lekko pikantnym smaku doskonale nadaje się do potraw lunchowych, sosów serowych i przekąsek. Dobrze komponuje się z ostrymi dodatkami, karmelizowaną cebulą, mięsem, szynką i salami. Można dodać go do zapiekanki serowej, do wytrawnej tarty lub do ciasta chlebowego. Cheddar doskonale się rozpuszcza, a jego lekko pikantny smak dopełnia wszystkie obecne w potrawie składniki.
Zobacz także: cheddar przepisy
Cheddar – przepisy
Zapiekane tosty z cheddarem to chyba najbardziej znana potrawa z tym rodzajem sera. Ale to tylko jedno z kilkudziesięciu dań, jakie można przyrządzić z cheddarem. Sos serowy z kilkoma prostymi składnikami do przygotowania w zaledwie 10 minut to prawdziwy hit każdej domowej imprezy. Doskonale komponuje się on z np. z nachosami.
Przepis na sos serowy z cheddarem
Domowy sos z serem w roli głównej sprawdzi się nie tylko jako dodatek do imprezowych przekąsek. Możesz polać nim np. gotowanego kalafiora lub brokuły i tym samym zachęcić niejadków do spróbowania warzyw w nieco ulepszonej wersji. Do zrobienia sosu serowego nie potrzebujesz wiele – wystarczy lekko pikantny ser cheddar, mąka, masło, mleko i przyprawy (ostra papryka, jeśli robisz sos serowy chili). Masło włóż do garnka i dodaj do niego mąkę oraz przyprawy. Podgrzewaj, aż mieszanka straci mączny posmak. Powoli dolej mleko i dokładnie wszystko wymieszaj (dolewając mleko, cały czas mieszaj przygotowaną zasmażkę). Doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze przez 1 min. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj ser. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie podgrzewaj garnka, kiedy dodajesz ser – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że cheddar może zacząć się rozwarstwiać i nie będzie chciał połączyć się z resztą składników. Do sosu serowego możesz dodać każdą przyprawę i zrobić ostry sos do nachosów lub do gotowanych warzyw. Jeśli dosypiesz do mleka i sera cheddar wędzoną paprykę, przyrządzisz pyszny sos serowy do frytek.
Szybka potrawka z brokułami
Nawet jeśli nie przepadasz za brokułami, ta potrawka sprawi, że będziesz jeść je ze smakiem. Głównym składnikiem dania są brokuły i ser cheddar. Dodatkami – kwaśna śmietana, mleko, prażona cebulka i ewentualnie posiekane pieczarki. Śmietanę (1 szklanka) i mleko (320 ml) wlej do garnka i dodaj 1 szklankę startego sera cheddar oraz 1 ¼ szklanki prażonej cebulki. Całość podgrzej i gotuj ok. 4-5 min. Wmieszaj brokuły pokrojone na różyczki. Potrawkę przełóż do formy do zapiekania i włóż do piekarnika nagrzanego do 160° na 25-30 min. Po wyjęciu posyp potrawkę potartym serem cheddar i prażoną cebulką. Danie wstaw jeszcze na 10-15 min., aż ser się rozpuści.
Pieczone ziemniaki z jajkiem
Cheddar świetnie komponuje się i z makaronem, i z ryżem, ale też z ziemniakami. Na pożywne śniadanie lub kolację możesz przygotować zapiekane ziemniaki z jajkiem i cheddarem. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz:
- 3 łyżek masła
- 700 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- ¼ szklanki świeżej pietruszki posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- ¾ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 8 dużych jajek
- ½ szklanki startego sera cheddar
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Na dużej patelni podgrzej masło, dodaj ziemniaki i smaż je na złocisty kolor. Wmieszaj pietruszkę, czosnek, dodaj sól i pieprz. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia i zrób miejsce na jajka. Wbij po 2 jajka w każde miejsce. Potrawkę wstaw do piekarnika i zapiekaj 9-11 min. Posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 1 min.