Lodowy snickers cheesecake na upały

O jak gorąco! Lodowy snickers cheesecake to idealny deser na upały. Uwielbiam słońce, ale też lubię się schłodzić pysznymi, domowymi lodami. Lodowy snickers cheesecake jest deserem, który często gości u nas o tej porze. Zamrożone lody wyglądają jak tort lodowy. Bardzo szybko się rozpuszczają, bo są super kremowe i bardzo kaloryczne!

Lody zrobiłam z jajek, serka wiaderkowego i śmietanki. Przyrządza się je bardzo szybko. Nawet nie potrzeba do nich maszynki  do lodów. Lody najlepiej rozmrozić w lodówce. Trzy godziny w lodówce i lodowy snickers cheesecake jest gotowy do jedzenia. Oczywiście lody można zrobić w kształcie torta lub małych lodów. Przygotowałam lody w kształcie torta na urodziny mojej mamy w minioną niedzielę. Było tak ciepło, ale lody dodały nam ochłody.

tortlodowy_snickers_codojedzenia

Bardzo lubię lodowe desery i często je przyrządzam. Tort lodowy cheesecake z czekoladą czy jeżynowy tort lodowy to moje hity lata.  Innym lodowym deserem, który Wam polecam to tort lodowy z kawą.

tortlodowy_snickers_przepis_codojedzenia_blog

Lodowy snickers cheesecake

20 porcji

Składniki:

krówka w puszce, 400 g

300 g ziemnych orzeszków solonych + 2 łyżki do posypania

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

150 g cukru pudru

200 g twarogu z wiaderka

400 ml śmietanki, 36% tł.

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g gorzkiej czekolady, 60% kakao

Lodowy snickers cheesecake przepis lody codojedzenia

Posiekaj grubo orzeszki i wymieszaj z 200 gramami krówki. Dno formy o średnicy 26 cm wyłóż folią. Następnie rozprowadź masę orzeszkowo krówkową na dnie formy. Żółtka zmiksuj z z cukrem pudrem i wanilią. Twaróg zmiksuj ze 100 gramami krówki. Zmiksuj na puszysto śmietankę i wymieszaj z masą żótkową.

Ubij pianę na szywno i delikatnie wymieszaj z resztą składników. Wylej masę na spód orzeszkowo krówkowy. Wstaw lody do zamrażalki na 5 godzin. Zamrożone lody polej resztą lekko rozpuszczonej krówki i posyp orzeszkami. Smacznego!

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *