Jagodowa gorączka

Pora na jagody! Na rynku drogie, ale się nie dziwię, bo zbieranie tych drogocennych owoców nie należy do ulubionych czynności, przynajmniej moich. Za to jedzenie jagód czy deserów z jagodami w roli głównej jak sernik jagodowy na zimno to już czysta przyjemność. Serniki na zimno przyrządzam niezależnie od pory roku, ale wiadomo latem korzystam z bogactwa świeżych owoców i są to najczęściej serniki z owoców jagodowych jak borówkowy, malinowy czy truskawkowy.

sernikjagodowy_bezpieczenia_deser_jagody_codojedzenia

Podstawą dobrego sernika jest ser. Zazwyczaj używam zmielonego twarogu z wiaderka. W Szwecji nie zawsze mam możliwość kupienia polskiego twarogu, więc używam inne serki czy twarogi. Są jednak bardziej wodniste i zawsze odcedzam je na durszlaku. W ten sposób sernik na zimno czy nawet sernik pieczony nie podchodzi wodą i ma idealną, kremową konsystencję jak tradycyjny sernik.

sernikjagodowy_przepis_jagody_cheesecake_codojedzenia

Do sernika na zimno dodaję żelatynę. W Szwecji rzadko kupuję żelatynę w proszku. Wolę żelatynę w listkach. Świetnie pęcznieje, a i ryzyko, że zrobią się grudki podczas mieszania z masą serową jest mniejsze. W przepisie użyłam jednak żelatyny w proszku. Sernik z jagodami wyszedł bez grudek! Najwyraźniej nauczyłam się jak prawidłowo używać żelatyny w proszku. Nie wiem jak wy,  ale ja nie lubię jak jest dużo żelatyny w masie serowej. Dobry sernik to sernik kremowy, a nie taki co „stoi na baczność”.

sernikzjagodami_nazimno_przepis_codojedzenia_blogkulinarny

Sernik jagodowy na zimno

16 porcji, średnica 26 cm

Składniki:

1 placek biszkoptowy, tutaj przepis

Masa serowa

800 g twarogu wiaderkowego

150 g cukru pudru

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

2 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z jednej cytryny

300 ml śmietanki, 36% tł.

2 łyżki żelatyny

125 ml mleka

400 g jagód

sernik jagodowy na zimno codojedzenia

Skorzystaj z przepisu zawartym w linku i upiecz biszkopt. Ostudzony biszkopt rozkrój na 2 lub 3 placki w zależności jaką grubość spodu preferujesz. Pozostałe placki możesz zamrozić. Połóż placek na talerzu i otocz go metalową obręczą.

Żelatynę namocz w zimnym mleku. Powinna całkowicie wciągnąć płyn. Trwa to minimum 15 minut. Potem podgrzej lekko do całkowitego rozpuszczenia. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z cytryny oraz wanilią. W oddzielnej misce zmiksuj śmietankę na puszysto. Dodaj śmietankę do masy twarogowej i wymieszaj. Następnie wlewaj powoli ostudzoną żelatynę cały czas miksując masę. Odłóż ¾ masy twarogowej.

Zgnieć lekko 300 g jagód i wymieszaj z pozostałą masą twarogową. Wylej białą masę twarogową na spód. Następnie wyłóż masę jagodową, ale łyżką, rozprowadzając równomiernie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Posyp sernik resztą jagód i pokrój na kawałki. Smacznego!

P.S.

Jeśli chcesz pokroić sernik tak, aby biała część sernika wyraźnie różniła się od jagodowej, to pokrój sernik przed posypaniem jagodami. Ja kroiłam sernik już posypany jagodami, stąd jagodowe smugi na białej masie serowej.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *