Pora na jagody! Na rynku drogie, ale się nie dziwię, bo zbieranie tych drogocennych owoców nie należy do ulubionych czynności, przynajmniej moich. Za to jedzenie jagód czy deserów z jagodami w roli głównej jak sernik jagodowy na zimno to już czysta przyjemność. Serniki na zimno przyrządzam niezależnie od pory roku, ale wiadomo latem korzystam z bogactwa świeżych owoców i są to najczęściej serniki z owoców jagodowych jak borówkowy, malinowy czy truskawkowy.
Podstawą dobrego sernika jest ser. Zazwyczaj używam zmielonego twarogu z wiaderka. W Szwecji nie zawsze mam możliwość kupienia polskiego twarogu, więc używam inne serki czy twarogi. Są jednak bardziej wodniste i zawsze odcedzam je na durszlaku. W ten sposób sernik na zimno czy nawet sernik pieczony nie podchodzi wodą i ma idealną, kremową konsystencję jak tradycyjny sernik.
Do sernika na zimno dodaję żelatynę. W Szwecji rzadko kupuję żelatynę w proszku. Wolę żelatynę w listkach. Świetnie pęcznieje, a i ryzyko, że zrobią się grudki podczas mieszania z masą serową jest mniejsze. W przepisie użyłam jednak żelatyny w proszku. Sernik z jagodami wyszedł bez grudek! Najwyraźniej nauczyłam się jak prawidłowo używać żelatyny w proszku. Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię jak jest dużo żelatyny w masie serowej. Dobry sernik to sernik kremowy, a nie taki co „stoi na baczność”.
Sernik jagodowy na zimno
16 porcji, średnica 26 cm
Składniki:
1 placek biszkoptowy, tutaj przepis
Masa serowa
800 g twarogu wiaderkowego
150 g cukru pudru
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
300 ml śmietanki, 36% tł.
2 łyżki żelatyny
125 ml mleka
400 g jagód
Skorzystaj z przepisu zawartym w linku i upiecz biszkopt. Ostudzony biszkopt rozkrój na 2 lub 3 placki w zależności jaką grubość spodu preferujesz. Pozostałe placki możesz zamrozić. Połóż placek na talerzu i otocz go metalową obręczą.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Powinna całkowicie wciągnąć płyn. Trwa to minimum 15 minut. Potem podgrzej lekko do całkowitego rozpuszczenia. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z cytryny oraz wanilią. W oddzielnej misce zmiksuj śmietankę na puszysto. Dodaj śmietankę do masy twarogowej i wymieszaj. Następnie wlewaj powoli ostudzoną żelatynę cały czas miksując masę. Odłóż ¾ masy twarogowej.
Zgnieć lekko 300 g jagód i wymieszaj z pozostałą masą twarogową. Wylej białą masę twarogową na spód. Następnie wyłóż masę jagodową, ale łyżką, rozprowadzając równomiernie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Posyp sernik resztą jagód i pokrój na kawałki. Smacznego!
P.S.
Jeśli chcesz pokroić sernik tak, aby biała część sernika wyraźnie różniła się od jagodowej, to pokrój sernik przed posypaniem jagodami. Ja kroiłam sernik już posypany jagodami, stąd jagodowe smugi na białej masie serowej.
4 komentarze
Wow – świetny sezonowy deser! Chyba zrobię żonie niespodziankę w weekend i wypróbuję swoje zdolności na tym przepisie. :)
Wygląda przepięknie!
Bardzo smakowity, letni deser! Idealny na tę porę roku :)
Wygląda obłędnie! Połączenie ciasta z owocami to idealny smak – o każdej porze roku :)