W niedzielę będziemy mieli gości. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, zwłaszcza, że nasi znajomi z Pakistanu, uwielbiają moje serniki. Piekę więc podwójną porcję, bo wiem że serniczek pójdzie migiem.
Dzisiaj zdecydowałam się na tradycyjny sernik świąteczny, z masłem, dużą ilością jaj, robiony tradycyjnym sposobem. Robiąc sernik należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Poza tym sernik po upieczeniu powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub być pieczony w formie, którą umieszczamy w większej formie z wodą. Próbowałam oba sposoby i oba sprawiają, że sernik nie opada.
Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i wilgotny. Sernik jak w większości przypadków piekę z dodatkiem rodzynek. Rodzynki powinny być namoczone. Wtedy się nie przypalą i nie pozbawiają sernika wilgoci. No więc do dzieła!
Przepis na tradycyjny sernik świąteczny
na blachę o wielkości 30 cm x 25 cm
Składniki:
700 g twarogu
200 g serka philadephia
250 g cukru
5 jajek, białka i żółtka osobno
130 g masła, o temperaturze pokojowej
3 łyżki kaszy manny
40 g mąki ziemniaczanej
130 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
70 g koryntek
Utrzyj masło na puszysto po czym dodaj twaróg i ser philadephia. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj do masy serowej i zmiksuj do połączenia. W małej miseczce połącz kaszkę manną z mąką ziemniaczaną i dodaj do masy. Dodaj uprzednio namoczone rodzynki. Teraz ubij śmietankę i delikatnie połącz z serową masą. Na koniec ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z masą serową. Foremkę o wielkości 20 cm x 30 cm wyłóż pergaminem i napełnij serową masą. Wygładź ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 60 minut. Ostudź sernik w wyłączonym piekarniku.
9 komentarzy
jest wspaniały :) kocham takie serniki!
Ja też!
uwielbiam serniki, ciekawy pomysł z dodaniem serka philadephia
Sernik bjest przez to bardziej kremowy…
Wygląda bardzo apetycznie…piękne zdjęcia :)
Dziękuję!
Pysznie puszysty sernik, ja dziś robię sernik z karmelizowanymi jabłkami (,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie :)
Tak, ten sernik jest bardzo puszysty…
Pozdrawiam
uwielbiam serniki, Twój pięknie wygląda