Tradycyjny sernik świąteczny

W niedzielę będziemy mieli gości. Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, zwłaszcza, że nasi znajomi z Pakistanu, uwielbiają moje serniki. Piekę więc podwójną porcję, bo wiem że serniczek pójdzie migiem.

Dzisiaj zdecydowałam się na tradycyjny sernik świąteczny, z masłem, dużą ilością jaj, robiony tradycyjnym sposobem. Robiąc sernik należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Poza tym sernik po upieczeniu powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub być pieczony w formie, którą umieszczamy w większej formie z wodą. Próbowałam oba sposoby i oba sprawiają, że sernik nie opada.

tradycyjny sernik świąteczny

Sernik jest bardzo delikatny, puszysty i wilgotny. Sernik jak w większości przypadków piekę z dodatkiem rodzynek. Rodzynki powinny być namoczone. Wtedy się nie przypalą i nie pozbawiają sernika wilgoci. No więc do dzieła!

sernik świąteczny przepis

Przepis na tradycyjny sernik świąteczny

na blachę o wielkości 30 cm x 25 cm

Składniki:

700 g twarogu

200 g serka philadephia

250 g cukru

5 jajek, białka i żółtka osobno

130 g masła, o temperaturze pokojowej

3 łyżki kaszy manny

40 g mąki ziemniaczanej

130 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

70 g koryntek

Utrzyj masło na puszysto po czym dodaj twaróg i ser philadephia. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj do masy serowej i  zmiksuj do połączenia. W małej miseczce połącz kaszkę manną z mąką ziemniaczaną i dodaj do masy. Dodaj uprzednio namoczone rodzynki. Teraz ubij śmietankę i delikatnie połącz z serową masą. Na koniec ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z masą serową. Foremkę o wielkości 20 cm x 30 cm wyłóż pergaminem i napełnij serową masą. Wygładź ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 60 minut. Ostudź sernik w wyłączonym piekarniku.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *