Tort serowy bez pieczenia to wspaniały deser bez pieczenia, który przygotowuję z różnych okazji. Jeśli nie mam dostępu do piekarnika, to przeważnie robię sernik na zimno.
Wczoraj zadałam sobie trochę więcej trudu i zrobiłam tort serowy, Dzień Kobiet jakby nie było! Przepis na tort serowy pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Wtedy po raz pierwszy zetknęłam się z żelatyną w postaci cienkich listków, których wtedy w Polsce nie było w sprzedaży. Tak, tak ta książka była dla mnie prawdziwą skarbnicą przepisów tylko, że niektóre składniki były po prostu niedostępne. Dzisiaj z kupnem bakalii, czekolady, marcepanu czy innych cukierniczych dodatków nie ma najmniejszego problemu…
Sernik na zimno można modyfikować do woli. U mnie dzisiaj z truskawkową frużeliną. Pyszny, lekki i orzeźwiający sernik na spodzie z czekoladowych ciastek.
Przepis na tort serowy bez pieczenia
Składniki:
na foremkę o średnicy 25 cm
150 ml mleka
4 żółtka
200 g cukru
8 listków żelatyny
2 łyżeczki waniliowego extraktu
500 g twarogu na sernik
½ l śmietanki, u mnie 38%
150 g pokruszonych czekoladowych ciastek na spód tortu ( U mnie ciastka z czekoladowym nadzieniem. Do suchych ciastek dodaj 50 g roztopionego masła)
Pokrusz ciastka i wyłóż nimi formę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku). Żółtka, mleko i cukier wymieszaj balonową trzepaczką. Zagotuj mieszając cały czas. Odciśnij żelatynę z wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj twaróg. Kiedy mleko będzie już schłodzone wlewaj cienkim strumieniem cały czas miksując. Gotową masę serową wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień udekoruj tort truskawkową frużeliną.
32 komentarze
WOOOOW ! Moje ślinianki zwariowały :) !
No to dobrze działam
Piękny, narobiłaś mi ochoty na taki! A żelatyna w listkach nadal u nas trudna do dostania, z każdej wyprawy zagranicznej przywożę zapas, bo jest super wygodna! Pozdrawiam!
Dziękuję!
rewelacja :) uwielbiam takie serniczki :) z truskawkami to już bajka :)
Nie powiem , udał się!
Wyglada bardzo smakowicie
Dziękuję!
Wow! Przecudny tort !
Dziękuję bardzo!
absolutnie wspaniały deser! robi ogromne wrażenie – wizualne i na pewno smakowe
Dzięki Kasiu!
Małgosiu, bądź pewna, że skorzystam na pewno z Twojego deserku:-) Pyszny!
Dzięki Marzena!
Genialny tort, na pewno wypróbuję przepis :)
Cieszę się, że Ci przypadł do smaku!
Piękny, w kontrastowych barwach…
Gosiu, ten tort mnie oczarował. Wygląda jak marzenie. Do tego truskawkowa frużelina no po prostu idealnie. :)
Dziękuję bardzo!
wygląda obłędnie!
palce lizać!
Przecież takiego sernika nie można odmówić, ależ wiosennie i kolorowo, o smaku nie wspomnę, bo jest o c z y w i s t y !
Gosiu, mogę się poczęstować? :)
A proszę, proszę
Wygląda bosko! Kawałeczek tego sernika byłby mile widziany :)
Małgosiu, jeszcze przepis na frużelinę poproszę :-) no i czekam na nasze kaszubskie polskie truskawki by przepis wypróbować.
Joasiu zerknij tutaj https://codojedzenia.pl/bezy-z-bita-smietana-i-truskawkowa-fruzelina/
Zapomniałam podlinkować… Też jestem ciekawa frużeliny ze świeżych truskawek, bo ja użyłam mrożonych
SUPER – dzięki – pierwsze świeże owoce wylądują na takim wspaniałym serniku.
Spróbuję twarogu mielonego sprzedawanego u nas w wiaderkach jest dość delikatny i drobny także powinno wyjść.
Co tu dużo mówić – jedzenie je się oczami :-)
cudny!!!
Witam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html
O dziękuję bardzo!
wygląda obłędnie, zdjadłabym kawałek :)
O dziękuję!