Zakochałam się w cytrynie i dzisiaj na tego dowód proponuję Wam ciasto sernikowe cytrynowo migdałowe. Wykorzystałam w cieście część lemoncurd, który niedawno prezentowałam na codojedzenia. Ciasto przypomina sernik, jest bardzo wilgotne i smakuje wybornie. Polecam upiec je na Wielkanoc zamiast tradycyjnego sernika.
Lubicie cytrynowe wypieki? Babka cytrynowa z lemoncurd lub cytrynowe ciasteczka są również warte wypróbowania.
Ciasto sernikowe cytrynowo migdałowe
Składniki:
na okrągłą formę o średnicy 28 cm
120 g masła, miękkiego
250 g cukru
100 ml lemoncurd
½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
4 duże jajka
250 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
300 g serka ricotta
płatki migdałowe do posypania
cukier puder do dekoracji po upieczeniu
Nastaw piekarnik na termoobieg na 160ºC (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności od mocy piekarnika). Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj masło z połową cukru do białości, po czym dodaj po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaj lemoncurd, ricotta, lekko miksując, a potem zmielone migdały. Ubij pianę z białek. Jak już piana będzie sztywna pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier. Wymieszaj masę delikatnie z pianą i przełóż do formy wyłożonej pergaminem (boki i dno). Wyrównaj powierzchnię i posyp migdałowymi płatkami. Piecz ciasto przez 40 – 45 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.
20 komentarzy
Uwielbiam cytrynowe ciasta, a serniki jeszcze bardziej, więc to zdecydowanie coś dla mnie :) Cudnie wygląda :)
Dziękuję gin!
świetne ciacho!
Dziękuję!
U mnie wilgotne ciasta sprawdzają się najlepiej – serniki, jabłeczniki, przekładańce z kremem… Takim wypiekiem na pewno trafiłabym w dziesiatkę, ale oczywiście w Święta nie mogłoby się obyć bez typowego sernika – dla mojego taty mogłabym upiec same serniki w różnych smakach :D To ciasto prezentuje się mega apetycznie :) Zapisuję!
Mój tata też bardzo lubi sernik
Cudowne, cytrynowe już skradło moje serce i podbiło smak. Zabieram sobie przepis i kawałek sernika :-)
Bardzo dobre, zrobiłam dziś i wszystkim smakowało
…a kiedy dodać lemoncurd?
O przepraszam, przeoczyłam, po żółtkach.
Cudowny miks wszystkiego co najlepsze, zapisuję przepis! :)
Heeej :) Jestem Twoim stalym czytelnikiem, bardzo lubie wracac na Twojego bloga, ponieważ umieszczasz na nim naprawdę bardzo wartosciowe teksty, a pisanie wartosciowych tekstow podchodzi pod talent. Talent, którego niestety brak tym naszym najbardziej znanym polskim blogerom. Pozdrawiam serdecznie :)
O dziękuję!
pyszne musi być to ciasto
Kuszące ciasto, bardzo lubię cytrynowe wypieki :)
Bardzo ciekawy sernik.
Polecam!
Cudownie wygląda! Takie wilgotne i puszyste.
Aż nabrałam ochoty na kawałeczek ^^
Polecam!
Wygląda przeeeepysznie!