Niedziela! Zawsze mam duże plany związane na niedzielę ale oczywiście nie może obyć się bez deseru. Polecam kawowy sernik bez pieczenia. Jest przepyszny! Inspiracją do sernika było spotkanie z przyjaciółką. Piłyśmy kawę na mieście, a do kawy jadłyśmy kawowy sernik. Był pyszny i tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić podobny deser. Uwielbiam kawę ale nigdy nie próbowałam przyrządzić z nią sernika. Mój kawowy sernik to typowy sernik na zimno i bez pieczenia. Spód do sernika można wykonać z dowolnie wybranych ciastek. Na ogół wybieram ciastka digestive ale tym razem znalazłam w sklepie organiczne ciastka owsiane z czekolada. Po dokładnym przeglądzie składników okazało się, że ciastka faktycznie są w pełni organiczne i bez „dziwnych” dodatków. Tak więc kawowy sernik bez pieczenia po dosłownie 30 minutach przyrządzania znalazł się w lodówce. Po dwóch godzinach deser był gotowy, w sam raz do popołudniowej kawy.
Jestem fanką sernika na zimno. Najczęściej przyrządzam serniki z owocami. Kawowy sernik bez pieczenia to deser dla miłośników kawy, do których ja bez wątpienia należę. Jeśli macie ochotę na deser z kawą to polecam przepis na kawowy sernik!
Kawowy sernik bez pieczenia
Składniki:
na 10 porcji
200 g serka philadephia
200 ml śmietanki, 36%
400 g kremowego serka jogurtowego
150 ml zaparzonej mocnej kawy
8 płatków żelatyny
125 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
Spód do sernika
200 g owsianych ciastek z czekoladą
25 g miękkiego masła
Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Zmiksuj ciastka z miękkim masłem. Uformuj spód do sernika na dnie tortownicy o średnicy 22 cm lub bezpośrednio na talerzu, wykorzystując metalową, regulowaną obręcz jak w moim przypadku. Wstaw spód do lodówki. Zaparz kawę, rozpuść w niej napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę i ostudź. Zmiksuj śmietankę na półpłynnie po czym dodaj oba serki i cukier puder. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj żelatynę z kawą cały czas miksując. Masa jest dosyć rzadka ale ściśnie się perfekcyjnie, a sam sernik będzie bardzo kremowy. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc.
Czekoladę rozpuść i temperuj na gładkiej powierzchni, np. na dece z kamienia. Następnie rozprowadź cienko i pozostaw do zastygnięcia. Skrob czekoladą na wióry i udekoruj nimi sernik. Pokrój na 10 kawałków. Smacznego!
7 komentarzy
Gosiu wspaniały serniczek :-) smacznego :-)
Serniki to moja wielka miłośc :) Takie kawowy musi smakować obłędnie :)
Sernik zawsze najlepszy. Można by było jednak odpalić trochę palniki w kuchni i tę czekoladę roztopić. Myślę, że w polewie byłby jeszcze lepsze. Pozdrawiam :)
Bardzo lubimy ciasta bez pieczenia a serniki to już w ogóle są naszymi ulubionymi :D
ale mi smaku zrobiłaś na taki serniczek
JAKI RODZAJ SERKA JOGURTOWEGO 400 GR PANI STOSUJE
Kupuję w Lidlu. Można użyć obojętnie jaki kremowy serek