Kawowy sernik bez pieczenia na niedzielę

Niedziela! Zawsze mam duże plany związane na niedzielę ale oczywiście nie może obyć się bez deseru. Polecam kawowy sernik bez pieczenia. Jest przepyszny! Inspiracją do sernika było spotkanie z przyjaciółką. Piłyśmy kawę na mieście, a do kawy jadłyśmy kawowy sernik. Był pyszny i tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić podobny deser. Uwielbiam kawę ale nigdy nie próbowałam przyrządzić z nią sernika. Mój kawowy sernik to typowy sernik na zimno i bez pieczenia. Spód do sernika można wykonać z dowolnie wybranych ciastek. Na ogół wybieram ciastka digestive ale tym razem znalazłam w sklepie organiczne ciastka owsiane z czekolada. Po dokładnym przeglądzie składników okazało się, że ciastka faktycznie są w pełni organiczne i bez „dziwnych” dodatków. Tak więc kawowy sernik bez pieczenia po dosłownie 30 minutach przyrządzania znalazł się w lodówce. Po dwóch godzinach deser był gotowy, w sam raz do popołudniowej kawy.

kawowy sernik bez pieczenia

Jestem fanką sernika na zimno. Najczęściej przyrządzam serniki z owocami. Kawowy sernik bez pieczenia to deser dla miłośników kawy, do których ja bez wątpienia należę. Jeśli macie ochotę na deser z kawą to polecam przepis na kawowy sernik!

kawowy sernik

Kawowy sernik bez pieczenia

Składniki:

na 10 porcji

200 g serka philadephia

200 ml śmietanki, 36%

400 g kremowego serka jogurtowego

150 ml zaparzonej mocnej kawy

8 płatków żelatyny

125 g cukru pudru

50 g gorzkiej czekolady

Spód do sernika

200 g owsianych ciastek z czekoladą

25 g miękkiego masła

kawowy sernik przepis

Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Zmiksuj ciastka z miękkim masłem. Uformuj spód do sernika na dnie tortownicy o średnicy 22 cm lub bezpośrednio na talerzu, wykorzystując metalową, regulowaną obręcz jak w moim przypadku. Wstaw spód do lodówki. Zaparz kawę, rozpuść w niej napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę i ostudź. Zmiksuj śmietankę na półpłynnie po czym dodaj oba serki i cukier puder. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj żelatynę z kawą cały czas miksując. Masa jest dosyć rzadka ale ściśnie się perfekcyjnie, a sam sernik będzie bardzo kremowy. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc.

Czekoladę rozpuść i temperuj na gładkiej powierzchni, np. na dece z kamienia. Następnie rozprowadź cienko i pozostaw do zastygnięcia. Skrob czekoladą na wióry i udekoruj nimi sernik. Pokrój na 10 kawałków. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.