Co na obiad? Brakuje Wam pomysłów? Polecam sos z kurczakiem, brokułami i boczkiem. Uwielbiam łączyć kurczaka z boczkiem. Jeszcze bardziej z brokułami. A jak do sosu dołożę ulubiony parmezan to jestem w siódmym niebie. Tak pyszny jest przepis na sos z kurczakiem, z którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Sos można podać z makaronem lub z ryżem. Jest bardzo pożywny. Do tego typu sosów używam przynajmniej dwóch serów. Sos jest gęsty bez mąki, więc idealnie pasuje dla osób na bezglutenowej diecie.
Sos z kurczakiem
Składniki:
na 4 porcje
400 g fileta z piersi kurczaka
100 g wędzonego boczku, plastry
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 serek philadephia
50 g utartego parmezanu
1 brokuł
250 ml śmietanki
400 ml drobiowego bulionu
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki masła
Rozgrzej masło na patelni. Mięso pokrój w kostkę i zrumień na maśle. Wyjmij mięso na miseczkę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej bulion, śmietankę i dodaj oba sery. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj sos przez 5 minut. Następnie dodaj mięso, oregano. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj przez 3 minuty. Na drugiej patelni usmaż boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, rozerwij na małe kawałki i włóż do sosu. Podaj sos z makaronem lub ryżem. Smacznego!
8 komentarzy
Bardzo interesujący przepis ;)
Fajnie wyglada to danie i bardzo apetycznie :)
Niby proste danie, ale wygląda jak z najwyższej półki :)
Miałybyśmy dylemat na co się skusić do tego sosu, czy ryż czy makaron <3 :D
jakim serkiem zastąpić serek philadelphia?
Kremowym serkiem łaciate
Jakiej śmietanki?
Najlepiej słodkiej z zawartością tłuszczu conajmniej 18% aby się nie zważyła.