Lubicie perską kuchnię, kebaby i długoziarnisty ryż basmati, gulasz z soczewicą, gulasz z włoskimi orzechami… Perski obiad to przede wszystkim ryż ugotowany na sypko. W sezonie gotuję go z koprem i bobem z dodatkiem szafranu. Szafran pojawia się w wielu perskich potrawach. Bardzo lubię ryż o smaku szafranowym, ale też dodaję odrobinę szafranu jako przyprawy do mięsa.
Dzisiejszy przepis na perski obiad składa się z kebabu z kurczaka, szafranowego ryżu z koprem i bobem, pieczonych pomidorów i kukurydzy oraz ziołowego jogurtu. Joojeh kebab jest jednym z moich ulubionych dań irańskich czy perskich jak kto woli. Kawałki mięsa, jeśli prawidłowo przyrządzone i upieczone są aromatyczne i bardzo soczyste.
Zazwyczaj marynuję kurczaka przez noc, a do marynaty dodaję między innymi sok z cytryny lub jogurt i oczywiście szafran. Szafran to moja ulubiona przyprawa, którą używam nagminnie, zarówno do gotowania jak i wypieków. Jest to bardzo wydajna przyprawa. Odrobina szafranu pięknie barwi potrawy na żółto. Jeśli dodamy go trochę więcej to potrawa będzie pomarańczowa lub czerwona.
Do Joojeh kebab świetnie pasują grillowane pomidory i kukurydza. Ponadto Irańczycy do obiadu podają jogurt. Może to być jogurt z grillowanym bakłażanem lub świeżym ogórkiem. Ja lubię jogurt ziołowy, na który składają się koper, pietruszka i mięta. Dodaję też czosnek lub arabską przyprawę dukkah. Perski obiad może pozytywnie zaskoczyć rodzinę. Polecam przepis poniżej.
Perski obiad
4 porcje
Składniki:
Joojeh kebab
700 g fileta z piersi kurczaka
o,25 g zmielonego szafranu
1 cebula
1 limonka, sok i otarta skórka
100 g greckiego jogurtu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kurkumy
3 łyżki oliwy
1 łyżka p
sól i kajeński pieprz do smaku
12 drewnianych szpikulców
Przystawki
grillowane pomidory koktajlowe
pieczona kukurydza
Przygotuj marynatę. Przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok do miski. Otrzyj skórkę i dodaj do soku. Następnie dodaj jogurt, oliwę, pokrojoną cebulę, przyprawy i sól. Wymieszaj marynatę. Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przynajmniej przez godzinę lub przez noc.
Namocz patyczki. Nastaw grill lub piekarnik z funkcją grilla. Nadziej mięso na patyczki i grilluj na złoty kolor około 3 – 4 minut. Ugotuj ryż i przygotuj jogurt, kliknij w link po przepis. Ugrilluj pomidory i kukurydzę.