Perski obiad w moim wydaniu

Lubicie perską kuchnię, kebaby i długoziarnisty ryż basmati, gulasz z soczewicą, gulasz  z  włoskimi orzechami… Perski obiad to przede wszystkim ryż ugotowany na sypko. W sezonie gotuję go z koprem i bobem z dodatkiem szafranu. Szafran pojawia się w wielu perskich potrawach. Bardzo lubię ryż o smaku szafranowym, ale też dodaję odrobinę szafranu jako przyprawy do mięsa.

perskiobiad_przepis_codojedzenia

Dzisiejszy przepis na perski obiad składa się z kebabu z kurczaka, szafranowego ryżu z koprem i bobem, pieczonych pomidorów i kukurydzy oraz ziołowego jogurtu. Joojeh kebab jest jednym z moich ulubionych dań irańskich czy perskich jak kto woli. Kawałki mięsa, jeśli prawidłowo przyrządzone i upieczone są aromatyczne i bardzo soczyste.

Zazwyczaj marynuję kurczaka przez noc, a do marynaty dodaję między innymi sok z cytryny lub jogurt i oczywiście szafran. Szafran to moja ulubiona przyprawa, którą używam nagminnie, zarówno do gotowania jak i wypieków. Jest to bardzo wydajna przyprawa. Odrobina szafranu pięknie barwi potrawy na żółto. Jeśli dodamy go trochę więcej to potrawa  będzie pomarańczowa lub czerwona.

Do Joojeh kebab świetnie pasują grillowane pomidory i kukurydza. Ponadto Irańczycy do obiadu podają jogurt. Może to być jogurt z grillowanym bakłażanem lub świeżym ogórkiem. Ja lubię jogurt ziołowy, na który składają się koper, pietruszka i mięta. Dodaję też czosnek lub arabską przyprawę dukkah. Perski obiad może pozytywnie zaskoczyć rodzinę. Polecam przepis poniżej.

perski obiad przepis kurczak joojeh kebab codojedzenia

Perski obiad

4 porcje

Składniki:

Joojeh kebab

700 g fileta z piersi kurczaka

o,25 g zmielonego szafranu

1 cebula

1 limonka, sok   i otarta skórka

100 g greckiego jogurtu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki kurkumy

3 łyżki oliwy

1 łyżka p

sól i kajeński pieprz do smaku

12 drewnianych szpikulców

Przystawki

grillowane pomidory koktajlowe

pieczona kukurydza

ziołowy jogurt

ryż basmati z boben i koprem

Przygotuj marynatę. Przekrój limonkę na pół i wyciśnij sok do miski. Otrzyj skórkę i dodaj do soku. Następnie dodaj jogurt, oliwę, pokrojoną cebulę, przyprawy i sól. Wymieszaj marynatę. Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przynajmniej przez godzinę lub przez noc.

Namocz patyczki. Nastaw grill lub piekarnik z funkcją grilla. Nadziej mięso na patyczki i grilluj na złoty kolor około 3 – 4 minut. Ugotuj ryż i przygotuj jogurt, kliknij w link po przepis. Ugrilluj pomidory i kukurydzę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *