Udka z kurczaka? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to udka z kurczaka marynowane w cytrynowym tymianku i cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad!
Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam i wykorzystałam do obiadu. Zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano można co i rusz obcinać i suszyć. Nowe, zielone łodygi odrastają szybko. Przez całe lato można zrobić niezłe zapasy suszonych ziół.
Udka z kurczaka
Składniki:
na 4 porcje
4 duże udka z kurczaka
2 łyżki świeżego cytrynowego tymianku
1 duża cytryna
sól czarny pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Pokrój cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc. Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 45 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwróć udka na drugą stronę.
4 komentarze
Pysznie !.
Kurczaka z cytryną już piekłam i bardzo mi smakował :-) a twoje udka prezentują się pysznie :-)
Wyglądają naprawdę smakowicie:) Z chęcią spróbuję:)
Polecam!