Uwielbiam oglądać program Jamie Oliver „30 minutes meal” ale muszę przyznać, że nie zawsze się wyrobię w 30 minut. Kurczak w sosie musztardowym i zapiekanka z ziemniaków to na pewno jest pyszne danie na obiad ale niemożliwe, aby je wykonać w przeciągu 30 minut.
Jak zrobić zpaiekankę z ziemniaków dauphunoise?
Zapiekanka dauphunoise przypomina szwedzką zapiekankę Janssons, ale zawiera trochę więcej składników. Poza tym wszystkie warzywa należy najpierw ugotować, a dopiero potem zapiec wraz z sosem, który się wytworzył podczas gotowania. Takie przygotowanie zapiekanki skraca niewątpliwie czas w piekarniku. Można ją również dokończyć na drugi dzień.
Kurczak w sosie musztardowym
Bardzo lubię kurczaka w musztardzie, więc z chęcią wypróbowałam kolejny przepis na kurczaka w musztardzie tym razem według Jamiego. Danie bardzo proste z dodatkiem czosnku, rozmarynu, musztardy, pora i białego wina. Kurczak w sosie musztardowym, który świetnie komponuje się z ziemniaczaną zapiekanką i szpinakiem sauté.
Składniki:
Kurczak w musztardzie
2 duże piersi z kurczaka ze skórką
3 łyżeczki musztardy, u mnie dijon
2 ząbki czosnku
1 mały por
sól i pieprz do smaku
200 ml białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
szczypta suszonego rozmarynu
olej do smażenia
Szpinak sauté
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i sok z cytryny do smaku
Zapiekanka dauphinoise
800 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 filecików anchois
2 liście laurowe
50 ml wody
250 ml słodkiej śmietanki
sól do smaku
3 łyżki utartego parmezanu
1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Pokroić ziemniaki, czosnek i cebulę w cienkie plasterki. Rozpuścić masło na patelni i ułożyć warzywa na przemian z pokrojonymi anchois i. Wcisnąć laurowe liście między warzywa, doprawić solą, polać wodą i śmietanką.
- Zmniejszyć ogień i gotować warzywa, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
- Przełożyć warzywa do żaroodpornego naczynia wraz z wytworzonym sosem, posyp parmezanem i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC na termoobiegu.
- Natrzeć filety z piersi z kurczaka solą i pieprzem, a następnie 1 łyżką musztardy. Rozgrzać olej na patelni i zrumienić piersi, kładąc je skórką do dołu. Odwróć po dwóch minutach i zrumień po drugiej stronie.
- Wyjąć mięso, owinąć w folię aluminiową. Na tej samej patelni usmażyć por pokrojony w krążki z resztą musztardy. Podsmażyć po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wino. Smażyć aż połowę wina wyparuje i wtedy wlać śmietankę. Zagotować sos.
- Opłukany szpinak podsmażyć lekko na oliwie z czosnkiem, pokrojonym w plasterki. Doprawić szpinak solą i sokiem z cytryny. Pokrój mięso kurczaka pod skosem i ułożyć w sosie. Podać zapiekankę z sosem, kurczakiem i szpinakiem. Smacznego!
4 komentarze
super przepis, chyba go wykorzystam w przyszły weekend w swojej kuchni, a widziałaś takie fajne foremki do ciasta http://www.ceneo.pl/16589075#crid=21746&pid=7878
Świetna sprawa, spróbujemy zrobić.
bardzo smacznie wygląda
Dziękuję