Dawno, ale to dawno nie gotowałam obiadu po hindusku. Wczoraj zmobilizowało mnie moje dziecko, że skoro jestem wolna to muszę ugotować tikka masala z klopsikami z mielonego kurczaka. Do przyrządzenia tego dania konieczny był przegląd lodówki. Jest w nim sporo składników jak świeży imbir, chili, kolendra no i oczywiście przyprawy. Okazało się, że wszystko miałam pod ręką. Taka ze mnie gospodyni!
Orientalne przyprawy lubię kupować w nasionach, prażyć, a potem mielić je w moździerzu. Zapach ciepłego kminu rzymskiego jest cudowny. Jest to moja przyprawa numer jeden, jeśli gotują obiad po hindusku. Do tikka masala dodaję przeważnie łyżeczkę kminu. Tikka masala to to pyszny sos, który znakomicie pasuje do drobiu. Sos można również zrobić do ryby. Jest naprawdę uniwersalny. Dzisiaj ugotowałam tikka masala z klopsikami. Mielone mięso z kurczaka wydaje się zbyt rzadkie, ale podgrzane szybko staje zwarte. Dlatego rumienię klopsiki szybko, a potem wrzucam je do sosu na 5 minut, aby doszły.
Wydaje mi się, że mielone czy klopsiki z kurczaka najlepiej smakują w sosie lub połączone z innymi składnikami jak klopsiki z groszkiem i feta. Są wtedy takie miękkie i soczyste. Dlatego tikka masala z klopsikami z kurczaka zawsze się uda. Często wracam do tego przepisu oczywiście z myślą co by tu jeszcze w nim ulepszyć.
Uwielbiam hinduską kuchnię, bo jest bardzo aromatyczna, ostra i rustykalna. Lubię też sposób podania. Obok tikka masala znajduje się puszysty ryż basmati, frytki z batatów i limonkowy jogurt z kolendrą i miodem. Sos jest dosyć ostry, więc słodko kwaśny jogurt jest jak najbardziej na miejscu. Lubicie takie jedzonko?
Tikka masala z klopsikami
4 – 6 porcji
Składniki:
Sos tikka masala
1 czosnek solo
5 cm świeżego imbiru
2 łyżki przecieru pomidorowego
50 ml oliwy z oliwek
doniczka dorodnej kolendry
1 czerwone chili
½ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczka nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki kokosowych wiórków
1 cebula
2 łyżki masła
400 g pomidorów krojonych z kartonu
300 ml kokosowej śmietanki
kokosowe chipsy do posypania
sól do smaku
Klopsiki
500 g mielonego z kurczaka
1 łyżeczka soli
szczypta szafranu
¼ łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżki masła do smażenia
Do podania
ryż basmati, tutaj przepis
frytki z batatów, tutaj przepis
jogurt, tutaj przepis
świeży ogórek
ćwiartki limonki
Zacznij od przyrządzenia sosu. Obierz imbir , czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Posiekaj grubo kolendrę. Umieść imbir, chili, czosnek i kolendrę w naczyniu i dodaj przecier wraz z oliwą. Zmiksuj.
Na głębokiej patelni rozgrzej masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Na suchej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i gorące zgnieć w moździerzu. Dodaj kmin, garam masala, kajeński pieprz i kurkumę do cebuli. Smaż przez minutę po czym dodaj zmiksowaną pastę, pomidory z kartonu i kokosowe mleko. Na koniec wsyp kokosowe wiórki. Gotuj sos przez 20 minut.
Na patelni rozpuść masło. Wymieszaj mielone z przyprawami i uformuj małe kuleczki. Zrumień na maśle z obu stron i przełóż do sosu. Gotuj sos przez 5 minut. Gotowy sos posyp kokosowymi chipsami. Podaj danie z ryżem, frytkami z batatów, jogurtem i ogórkiem. Smacznego!
3 komentarze
Kmin o najbardziej intensywnym smaku i aromacie pochodzi właśnie z Indii, gdzie takie właściwości zapewnia mu klimat, w którym może wzrastać. Nic więc dziwnego, że indyjska kuchnia nie może obyć się bez tej przyprawy i faktycznie – prażenie całych ziaren i ich mielenie daje jeszcze lepszy efekt. Fantastyczna propozycja – jak zwykle u Ciebie! :)
Dziękuję bardzo!
No mielone, klopsiki z kurczacza i sos. Zgadzam się z tobą. Muszę sie na pewno dzis ubrac wsiąść w samochód i kupić produkty.