Nie da się ukryć, że uwielbiam grzyby! Jem je często i zbieram, kiedy jest na nie pora, a ja mam czas. Grzyby to świetna przystawka do obiadu, zwłaszcza nadziewane pieczarki. Aromatyczne pieczarki nadziewam czym się da. Tym razem spróbowałam zrobić nadzienie ze szpinakiem. Do farszu wykorzystałam również trzonki pieczarek, które pokroiłam i usmażyłam na maśle. Wymieszałam je ze szpinakiem i mozzarellą i w ten sposób powstało pyszne nadzienie.
Nadziewane pieczarki są dekoracyjne i wzbudzają zainteresowanie. Idealnie pasują na wielkanocny stół. Moje świąteczne przepisy często zawierają grzyby. Z pieczarek można wyczarować bardzo ciekawe dania. Pieczarkowa przystawka do obiadu to zapiekane pieczarki w piekarniku. Dosłownie kilka minut i przystawka jest gotowa.
Przystawka do obiadu
4 porcje
Składniki:
8 dużych pieczarek
100 g baby szpinaku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki masła
1 mała cebula
50 g utartej mozzarella + 2 łyżki do posypania
Odetnij trzonki od kapeluszy i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno pokrój. Usmaż grzyby razem z cebulą na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak zwiędnie ale wciąż będzie ładnie zielony. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone grzyby i szpinak lekko przestudź po czym wymieszaj z serem. Napełnij kapelusze nadzieniem, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piecz przez około 25 minut. Podawaj na gorąco jako przystawkę do obiadu lub jako przekąskę. Smacznego!
1 Komentarz
Takie pieczarki zawsze mi się kojarzą z latem i grillem :D