Odpoczynek od świątecznego jedzenia

Muszę odpocząć od świątecznego jedzenia. Dzisiaj przyrządziłam sobie pyszny kokosowy chia pudding. Chia zawładnęły mną od pierwszego spróbowania. Fakt, że są neutralne w smaku i można je mieszać z obojętnie jakim mlekiem sprawia, że chia pudding za każdym razem będzie inny. Dzisiaj polecam kokosowy chia pudding na kokosowym mleku i z kokosowymi chipsami. Dodałam do niego jeszcze garść borówek. Kokosowy chia pudding to pyszne i pożywne śniadanie. Takie cudo lubię zjeść również na deser!

kokosowy chia pudding

Chia ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni! Bardzo często dodaję je do koktajli i placków. Te drogocenne nasiona zastępują jajka w wypiekach. Dwie łyżki wody plus jedna łyżka nasion chia to równowartość jednego jajka.

kokosowy chiapudding przepis

Kokosowy chia pudding

Składniki:

na 2 porcje

250 ml kokosowego mleka

100 ml jogurtu

3 łyżki nasion chia

1 ½ łyżki miodu

3 łyżki kokosowych chipsów

1 łyżka nasion konopi

50 g borówki

kokosowy chiapudding przepis

Mleko, jogurt i miód dokładnie wymieszaj. Dodaj nasiona chia  jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na godzinę lub na noc do lodówki. Zamieszaj od czasu do czasu. Nasiona chia pęcznieją i sprawiają, że pudding staje się gęsty. przełóż pudding do szklanek i posyp kokosowymi chipsami i nasionami konopi. Udekoruj borówką.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.