Muszę odpocząć od świątecznego jedzenia. Dzisiaj przyrządziłam sobie pyszny kokosowy chia pudding. Chia zawładnęły mną od pierwszego spróbowania. Fakt, że są neutralne w smaku i można je mieszać z obojętnie jakim mlekiem sprawia, że chia pudding za każdym razem będzie inny. Dzisiaj polecam kokosowy chia pudding na kokosowym mleku i z kokosowymi chipsami. Dodałam do niego jeszcze garść borówek. Kokosowy chia pudding to pyszne i pożywne śniadanie. Takie cudo lubię zjeść również na deser!
Chia ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni! Bardzo często dodaję je do koktajli i placków. Te drogocenne nasiona zastępują jajka w wypiekach. Dwie łyżki wody plus jedna łyżka nasion chia to równowartość jednego jajka.
Kokosowy chia pudding
Składniki:
na 2 porcje
250 ml kokosowego mleka
100 ml jogurtu
3 łyżki nasion chia
1 ½ łyżki miodu
3 łyżki kokosowych chipsów
1 łyżka nasion konopi
50 g borówki
Mleko, jogurt i miód dokładnie wymieszaj. Dodaj nasiona chia jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na godzinę lub na noc do lodówki. Zamieszaj od czasu do czasu. Nasiona chia pęcznieją i sprawiają, że pudding staje się gęsty. przełóż pudding do szklanek i posyp kokosowymi chipsami i nasionami konopi. Udekoruj borówką.
3 komentarze
Cudowny <3
kiedyś się niestety zniechęciłam do chia, ale może wrócę :) cudowne, apetyczne zdjęcia :)
Mam nadzieję! Chia są takie zdrowe!