Kalafior to moje ulubione warzywo w styczniu, a burgery z kalafiora na ostro są po prostu przepyszne! Uwielbiam warzywne burgery, a te z kalafiora to zdrowy, domowy fast food. Burgery z kalafiora robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzą rewelacyjnie. Podane z różnymi sosami w mięciutkiej bułce stanowią lekki i sycący posiłek. Takie jedzonko mogę jeść codziennie!
Burgery z kalafiora smażę na patelni. Dużą porcję piekę w piekarniku. Zaoszczędzony czas mogę wykorzystać na przygotowanie dodatków do burgerów. Polecam upiec bułki do burgerów. Nie ma nic lepszego jak burgery z kalafiora w świeżo upieczonej bułce.
Burgery z kalafiora
Składniki:
na 10 burgerów
100 ml quinoa (komosa ryżowa), u mnie czarna
1 kalafior
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
szczypta kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku
100 g zmielonych migdałów lub panko
100 g startej mozzarella
1½ łyżeczki soli
3 jajka
Zielony dip z awokado
tutaj przepis
Dip z majonezu i pieczonej pparyki
tutaj przepis
Surówka z kapusty
100 g czerwonej kapusty
sok z limonki
oliwa
sól do smaku
Podziel kalafior na małe różyczki i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posól, wymieszaj i wstaw do nagrzanego na 180ºC. Piecz przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozdrobnij kalafior widelcem, nie miksuj. Przełóż kalafior do dużej miski. Dodaj jajka, zmielone migdały lub panko, ugotowaną quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, mozzarella i kurkumę. Nasiona kminu i kolendry zrumień na suchej patelni, zgnieć w moździerzu i dodaj do farszu. Dopraw farsz solą i delikatnie wymieszaj. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj 10 burgerów. Smaż na rozgrzanej patelni po obu stronach na złoty kolor. Przyrządź sos, dip oraz surówkę. Kapustę pokrój drobno, a następnie dopraw solą, oliwą i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół. Bułki można opiec w opiekaczu. Posmaruj połówkę bułki dipem z awokado, przykryj burgerem, surówką, polej sosem, a następnie przykryj drugą połówką bułki. Smacznego!
Burgery można zrobić w wersji mini.
Burgery z kalafiora są zdrowe i sycące.
1 Komentarz
az chce się zjeść i to nie jednego ;)