Owsianka z dynią – jak ugotować owsiankę?

Macie ochotę na owsiankę z dynią? Moje dziecko bardzo ją lubi na śniadanie. Owsianka z dynią to owsianka wymieszana z dyniowym puree i podana z karmelizowanymi jabłkami i różnymi nasionami. Nie ma siły aby nie polubić owsianki w takim wykonaniu. Jest smaczna i syta. Podana ze szklanką mleka zaspokaja nie tyko głód energicznego nastolatka ale i dorosłego chłopaka. Mój starszy syn trenuje intensywnie i jada takie owsianki garnkami. Owsianka z dynią też przypadła mu do smaku.

owsianka przepis

Jak ugotować owsiankę? Oh, to nic trudnego. W zależności od potrzeby gotuję owsiankę na wodzie lub mleku, krowim lub roślinnym. Potem oczywiście każda owsianka jest inna w zależności z czym ją podam. To dodatki zmieniają smak owsianki.

Owsianka z dynią

Składniki:

na 1 porcję

150 ml płatków owsianych

250 ml migdałowego mleka lub innego

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka masła lub kokosowego oleju

4 łyżki dyniowego puree

1 jabłko

2 łyżeczki kokosowego oleju

1 łyżka miodu

owoce, nasiona i kokos do dekoracji

owsianka dyniowa

Ugotuj owsiankę na mleku z solą i masłem. Dodaj dyniowe puree i wymieszaj. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w ósemki. Rozgrzej olej z miodem i włóż jabłka. Karmelizuj jabłka na złoty kolor. Przełóż owsiankę do miseczki i obłóż kawałkami jabłek, posyp pestkami granatu, kokosowymi chipsami i nasionami konopi. Na koniec posyp cynamonem.

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.