Macie ochotę na owsiankę z dynią? Moje dziecko bardzo ją lubi na śniadanie. Owsianka z dynią to owsianka wymieszana z dyniowym puree i podana z karmelizowanymi jabłkami i różnymi nasionami. Nie ma siły aby nie polubić owsianki w takim wykonaniu. Jest smaczna i syta. Podana ze szklanką mleka zaspokaja nie tyko głód energicznego nastolatka ale i dorosłego chłopaka. Mój starszy syn trenuje intensywnie i jada takie owsianki garnkami. Owsianka z dynią też przypadła mu do smaku.
Jak ugotować owsiankę? Oh, to nic trudnego. W zależności od potrzeby gotuję owsiankę na wodzie lub mleku, krowim lub roślinnym. Potem oczywiście każda owsianka jest inna w zależności z czym ją podam. To dodatki zmieniają smak owsianki.
Owsianka z dynią
Składniki:
na 1 porcję
150 ml płatków owsianych
250 ml migdałowego mleka lub innego
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka masła lub kokosowego oleju
4 łyżki dyniowego puree
1 jabłko
2 łyżeczki kokosowego oleju
1 łyżka miodu
owoce, nasiona i kokos do dekoracji
Ugotuj owsiankę na mleku z solą i masłem. Dodaj dyniowe puree i wymieszaj. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w ósemki. Rozgrzej olej z miodem i włóż jabłka. Karmelizuj jabłka na złoty kolor. Przełóż owsiankę do miseczki i obłóż kawałkami jabłek, posyp pestkami granatu, kokosowymi chipsami i nasionami konopi. Na koniec posyp cynamonem.
3 komentarze
Takiej owsianki z dynią jeszcze nie miałam okazji jeść, ale wygląda pysznie :)
super propozycja; ja bardzo owsiankę lubię
Ja też!