Dzisiaj proponuję przepis na cukinię. Moja cukinia na balkonie wypuszcza kolejne liście, więc muszę się jeszcze przez jakiś czas zadowalać cukinią ze sklepu. Uwielbiam cukinię! Przekąski z cukinii świetnie pasują na lato jako dodatek do obiadu, czy samodzielne danie bezmięsne. Często używam cukinię w sałatkach, gotuję z niej bigos, przyrządzam zoodles, czy piekę ciasto cukiniowe i bułki.
Z cukinii można wyczarować wiele smacznych potraw i ciast. Dawno się o tym przekonałam i zawsze mam cukinię w lodówce, bo wiem, że zawsze coś z niej wykombinuję o choćby lchf omlet.
Proste przekąski z cukinii są smacznym dodatkiem do grilla. Poza tym jest to niskokaloryczne i tanie warzywo, co zwiększa jego atrakcyjność. Cukinia bardzo dobrze pasuje do różnych serów. W tym przepisie zapiekłam ją z parmezanem. W sałatkach często ją mieszam z serem feta.
Dania z cukinii przyrządzam przez cały rok, ale latem smakuje mi najbardziej. Jest wtedy delikatna w smaku i soczysta. Też lubicie cukinię?
Przepis na cukinię
4 porcje
Składniki:
2 cukinie
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
2 łyżeczki soli
30 g parmezanu
Pokroić cukinię na plasterki o grubości 1 cm, posolić i odstawić na 30 minut. Do dużej miski wlać oliwę, dodać suszone przyprawy i wymieszać. Wymieszać cukinię z oliwą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plastry cukinii i wstawić do piekarnika nagrzanego na 250ºC. Piec przez 15 minut. Wyjąć blachę z cukinią i obficie posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, aby ser się rozpuścił i lekko zrumienił.
Jeść cukinię na ciepło jako przekąskę lub obiadek do obiadu. Smacznego!