Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo. No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe.
Orzo kalafiorowe
Składniki:
4 porcje
1 kalafior, średniej wielkości
2 ząbki czosnku
1 cebula
250 g brukselki
1 mała zielona cukinia
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Utrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach ręcznie lub za pomocą kuchennego robota. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle i oliwie. Dodaj bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo. Smaż orzo jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem.
Łosoś w glazurze
600 g łososia ze skórką
sól, pieprz i chili do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki winnego lub ryżowego octu
Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony z wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodaj teraz miód i winny ocet. Zagotuj, a następnie włóż z powrotem rybę, tym razem skórką do wierzchu. Smaż przez minutę na dosyć mocnym ogniu. Podaj łososia z gorącym kalafiorowym orzo.
6 komentarzy
świetny pomysł z tym orzo jako dodatek do ryby czy innego mięsa :)
Polecam wypróbować!
wspaniałe danie:)
Dziękuję!
Coś dla mnie, świetny przepis zapisuje do zrobienia a przy tym bardzo smakowite zdjęcia.
Dziękuję!