Placki to nie tylko placki ziemniaczane, chociaz i te bardzo lubie. Niedawno zrobilam dyniowe placuszki inspirowane hinduska przekaska zwana pakora, na ktora skladaja sie rozne warzywa w specjalnym ciescie zrobionym z besan.
Besan to maka z ciecierzycy, ktora szczegolnie polecam wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Jezeli masz trudnosci ze zdobyciem tej maki to proponuje zamienic na grahamke.
Z warzyw wybralam dynie pizmowa i szpinak oraz zielony groszek mrozony. Jak wspomnialam w tytule zrobilam placuszki na ostro. Nie moglo wiec zabraknac chili i hinduskiej przyprawy garam masala. Placuszki szybko staly sie domowym hitem.
Przepis na dyniowe placuszki na ostro
Skladniki:
16 placuszkow
- 5 dl startej dynii
- 1 dl mrożonego groszku
- garść posiekanego szpinaku
- 1 czerwona chili
- 1 ząbek czosnku, starty
- ½ łyżeczki garam masala
- szczypta pieprzu kajenskiego
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 dl mąki z ciecierzycy
- olej do smażenia
- Zetrzyj dynie na tarce jarzynowej.
- Groszek rozmroz w mikro nastawionym na 3 minuty, po czym rozgniec lekko widelcem.
- W misce wymieszaj wszystkie warzywa z przyprawami, mąką i jajkiem.
- Nakladaj placuszki lyzka i smaz na oleju z obu stron.
Placki dyniowe na ostro to absolutnie danie jarskie ( wegetarianskie), ktore polecam wszystkim wegetarianom. Placuszki sa pozywne i latwe do zrobienia.
1 Komentarz
fajne połączenie, dyniowych placuszkow jeszcze nie jadłam.