Ciasto czekoladowe to ulubione ciasto moich dzieci. Szwedzki wariant tego wypieku to kladdkaka. Kladdkaka to ciasto mocno czekoladowe, które z wierzchu jest chrupiące, a w środku miękkie i ciągnące. Wygląda jak niedopieczone, smakuje mocno czekoladowo i jest po prostu fabulous!
Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Oczywiście cynamonowe bułeczki to również tradycyjny szwedzki wypiek i bardzo popularny w Szwecji ale są to jednak słodkie bułeczki. a nie aromatyczne ciasto czekoladowe. Kladdkaka podobnie jak cynamonki doczekało się swojego dnia w kalendarzu. Ciasto obchodzi swoje święto 7 listopada.
To ciasto to kaloryczna bomba. Upiekłam je na maśle z dodatkiem jajek, ciemnego kakao, cukru i mąki. Do tego typu wypieków używam cukru muscovado. Lubię, kiedy ciasto czekoladowe ma lekko karmelowy smak. Przepis na czekoladowe ciasto zawiera mnóstwo cukru. Muscovado podczas pieczenia pięknie się karmelizuje. Ciasto jest lekko ciągnące. Dodam, że jedna porcja zadowoli nawet największego czekoladocholika.
No to chyba pora na przepis po tak długim wstępie. Nie martwcie się, przepis jest prosty, a ciasto upieczone w pół godziny. Warto je schłodzić w lodówce przed podaniem. Dodatkowo posmarowałam ciasto ganaché i oprószyłam kakao. To smaczny czekoladowy deser do popołudniowej kawy.
Na blogu podzieliłam się z Wami już nie jednym przepisem na kladdkaka. Moje dziecko stwierdziło, że z tym przepisem trafiłam w dziesiątkę. Możecie również wypróbować przepis na kladdkaka z dulce de leche lub letnie kladdkkaka z truskawkami i bitą śmietanką.
Kladdkaka
12 – 14 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki:
225 g masła, roztopione i schłodzone
300 cukru muscovado, jasnego
250 g cukru, białego
1 łyżka waniliowego ekstraktu
4 duże jajka
200 g pszennej mąki
80 g kakao + 2 łyżki do posypania
¼ łyżeczki soli
Ganaché
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
4 łyżki masła
łyżeczki golden syropu
1 łyżka śmietanki kremówki
Nastaw piekarnik na 175ºC, podgrzewanie góra i dół. Roztopione masło wymieszaj z solą, cukrem, wanilią i jajkami. Mieszaj za pomocą łyżki. Następnie dodaj przesianą mąkę z kakao i mieszaj do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przed wyłożeniem zwilż papier wodą, zgnieć i wyprostuj. Teraz papier nie będzie uciekać z formy.
Wylej czekoladową masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudź. Ciasto można wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj kąpiel wodną. Nad gotującą wodą umieść metalową miskę ze składnikami na ganaché. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Posmaruj ciasto polewą. Kiedy polewa stężeje oprósz ciasto kakao i pokrój na 12 – 14 kawałków. Smacznego!
4 komentarze
Świetny przepis , już sprawdzony ,wpisany do mojego notesika .To naprawdę bomba kaloryczna .
Wygląda bardzo smakowicie ;)
Postępowałam wedle przepisu, użylam formy o tych samym wymiarach, a zamiast kladdkaki wyszedł mi zwykly murzynek.
Najpewniej za długo w piekarniku