Ciasto czekoladowe po szwedzku

Ciasto czekoladowe to ulubione ciasto moich dzieci. Szwedzki wariant tego wypieku to kladdkaka. Kladdkaka to ciasto mocno czekoladowe, które z wierzchu jest chrupiące, a w środku miękkie i ciągnące. Wygląda jak niedopieczone, smakuje mocno czekoladowo i jest po prostu fabulous!

Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Oczywiście cynamonowe bułeczki to również tradycyjny szwedzki wypiek i bardzo popularny w Szwecji ale są to jednak słodkie bułeczki. a nie aromatyczne ciasto czekoladowe. Kladdkaka podobnie jak cynamonki doczekało się swojego dnia w kalendarzu. Ciasto obchodzi swoje święto 7 listopada.

szwedzkie ciasto kladdkaka przepis recept

To ciasto to kaloryczna bomba. Upiekłam je na maśle z dodatkiem jajek, ciemnego kakao, cukru i mąki. Do tego typu wypieków używam cukru muscovado. Lubię, kiedy ciasto czekoladowe ma lekko karmelowy smak. Przepis na czekoladowe ciasto zawiera mnóstwo cukru. Muscovado podczas pieczenia pięknie się karmelizuje. Ciasto jest lekko ciągnące. Dodam, że jedna porcja zadowoli nawet największego czekoladocholika.

No to chyba pora na przepis po tak długim wstępie. Nie martwcie się, przepis jest prosty, a ciasto upieczone w pół godziny. Warto je schłodzić w lodówce przed podaniem. Dodatkowo posmarowałam ciasto ganaché i oprószyłam kakao. To smaczny czekoladowy deser do popołudniowej kawy.

Na blogu podzieliłam się z Wami już nie jednym przepisem na kladdkaka. Moje dziecko stwierdziło, że z tym przepisem trafiłam w dziesiątkę. Możecie również wypróbować przepis na kladdkaka z dulce de leche lub letnie kladdkkaka z truskawkami i bitą śmietanką.

kladdkaka_przepis_szwedkiewypieki_codojedzenia

Kladdkaka

12 – 14 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm

Składniki:

225 g masła, roztopione i schłodzone

300 cukru muscovado, jasnego

250 g cukru, białego

1 łyżka waniliowego ekstraktu

4 duże jajka

200 g pszennej mąki

80 g kakao + 2 łyżki do posypania

¼ łyżeczki soli

Ganaché

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

4 łyżki masła

łyżeczki golden syropu

1 łyżka śmietanki kremówki

ciastoczekoladowe_przepis_codojedzenia_kladdkaka

Nastaw piekarnik na 175ºC, podgrzewanie góra i dół. Roztopione masło wymieszaj z solą, cukrem, wanilią i jajkami. Mieszaj za pomocą łyżki. Następnie dodaj przesianą mąkę z kakao i mieszaj do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przed wyłożeniem zwilż papier wodą, zgnieć i wyprostuj. Teraz papier nie będzie uciekać z formy.

Wylej czekoladową masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Upieczone ciasto  dobrze ostudź. Ciasto można wstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj kąpiel wodną. Nad gotującą wodą umieść metalową miskę ze składnikami na ganaché. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Posmaruj ciasto polewą. Kiedy polewa stężeje oprósz ciasto kakao i pokrój na 12 – 14 kawałków. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *