736
Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe ciasto na kokosowym spodzie. Pyszne ciasto lekko jakby niedopieczone typu szwedzkiego ciasta kladdkaka, które smakuje najlepiej po całkowitym ostudzeniu.
Jeśli lubicie takie niedopieczone czekoladowe ciasto to polecam również to ciasto czekoladowe, które piecze się w 10 minut, nie mówiąc już o super czekoladowym brownie.
Przepis na czekoladowe ciasto na kokosowym spodzie
Składniki:
Kokosowy spód
- 50 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 200 g kokosowych wiórków
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- szczypta soli
Ciasto czekoladowe
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 60 g mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na kokosowy spód i wyłóż nim dno okrągłej foremki o średnicy 25 cm.
- Rozpuść masło i pozostaw do lekkiego ostudzenia. W międzyczasie ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masło i wymieszaj.
- Przesiej mąkę, kakao i proszek i lekko wymieszaj z masą maślanojajeczną.
- Wylej masę na kokosowy spód. Wygładź, posyp wiórkami i piecz ciasto na 175ºC przez około 35 minut. Ciasto ma być lekko niedopieczone w środku.
- Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
To czekoladowe ciasto musi koniecznie ostygnąć zanim zacznie je się kroić. Jak widzicie na zdjęciach nie doczekało ono całkowitego schłodzenia … Dawno mi tak ciasto nie smakowało, nie mogłam się doczekać!
8 komentarzy
kurczę, uwielbiam kokos!!!! :)
Ja też!
takie połączenie to coś dla mnie
Czyli do zrobienia!
Kokos i czekolada – już to kocham!
Bardzo wciągające połączenie!
Połączenie idealne :) Musi bosko smakować!
Było bardzo pyszne!