604
Dzisiaj na obiad usmażyłam niebagatelną porcję klopsików z parmezanem. Mięsne klopsiki czy szwedzkie köttbullar to bardzo popularne danie w moim domu. Klopsiki robię na mnóstwo sposobów, a dzisiaj wypróbowałam włoską wersję z parmezanem. Klopsiki są również bezglutenowe. Jakoś odzwyczaiłam się od tartej bułki w mięsnym farszu. Zamiast niej wolę dodać gotowane ziemniaki lub dobrą śmietanę.
klopsiki wyszły bardzo mięciutkie, równe co do jednego….No cóż staję się powoli kulinarnym „freak”, każdy klopsik wyważyłam, po czym ukręciłam perfekcyjną kulkę. Wyszło ich chyba ze sześdziesiąt… Ale czas na przepis!
Klopsiki mięsne z parmezanem
Składniki:
na około 60 klopsików
- 1,5 kg mielonego mięsa, u mnie wołowo wieprzowe
- 1 duża cebula, bardzo drobno pokrojona
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 6 czubatych łyżek startego parmezanu
- 250 ml śmietanki
- 1 łyżka soli lub wedle smaku
- czarny pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mięsa. Teraz dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
- Podziel farsz na porcje o wadze 35 gram i formuj małe, okrągłe klopsiki. Smaż klopsiki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
6 komentarzy
No ważenie klopsików to naprawdę freak :-) sposobu ze śmietaną koniecznie spróbuję. Ja dodaję czasami mielony granulat sojowy zamiast bułki.
…a ja wypróbuję granulat sojowy!
granulat sojowy miksuję na proszek w blenderze i dodaję jako spoiwo do różnych rzeczy :-)
Cenisz sobie, widzę, sprawiedliwość. Pamiętam, że kiedyś z siostrą miałyśmy do babci pretensję, że nasze frytki nie są idealnie równe. Głownie ona, mierząć je linijką, domagała się dodatkowych centymetrów. Gdyby babcia stosowała, podobną do Twojej metody ważenia klopsików, metodę odnierzania frytek problem by nie istniał :)
Tak, nie ma jak sprawiedliwość!
fajna odmiana ;)