Uwielbiam wszelkie gulasze, a gulasz z kiełbasy jest daniem z lat studenckich. Gotowaliśmy gulasz z kiełbasy na każdą okazję. Dzisiaj przynajmniej można iść do sklepu i kupić dobrą kiełbasę bez problemu. Gulasz to proste i praktyczne danie na obiad, bo można je przyrządzić z ulubionymi warzywami i podać z ziemniakami lub makaronem. W Szwecji zazwyczaj używam falukorv, która jest dobrej jakości kiełbasą przypominającą serdelki. Jest jednak bardziej zwarta, bo po prostu zawiera więcej mięsa. Oczywiście gulasz z kiełbasy można przyrządzić z dowolnie wybranej kiełbaski.
Gulasz z kiełbasy
Składniki:
500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv
2 cebule dymki, duże
1 czosnek solo
2 marchewki
200 g zielonego groszku, mrożonego
3 łyżki pomidorowego przecieru
½ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki masła
200 ml śmietanki
1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Masło rozpuść na patelni. Pokrój kiełbasę i marchewkę w kostkę. Cebule dymki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kiełbasę i marchewkę. Smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie z ziemniakami lub makaronem.
1 Komentarz
wygląda przepysznie