Gulasz z kiełbasy ala Stroganoff

Uwielbiam wszelkie gulasze, a gulasz z kiełbasy  jest daniem z lat studenckich. Gotowaliśmy gulasz z kiełbasy na każdą okazję. Dzisiaj przynajmniej można iść do sklepu i kupić dobrą kiełbasę bez problemu. Gulasz to proste i praktyczne danie na obiad, bo można je przyrządzić z ulubionymi warzywami i podać z ziemniakami lub makaronem. W Szwecji zazwyczaj używam falukorv, która jest dobrej jakości kiełbasą przypominającą  serdelki. Jest jednak bardziej zwarta, bo po prostu zawiera więcej mięsa. Oczywiście gulasz z kiełbasy można przyrządzić z dowolnie wybranej kiełbaski.

gulasz z kiełbasy

Gulasz z kiełbasy

Składniki:

500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv

2 cebule dymki, duże

1 czosnek solo

2 marchewki

200 g zielonego groszku, mrożonego

3 łyżki pomidorowego przecieru

½ łyżeczki suszonego tymianku

¼ łyżeczki suszonego oregano

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki masła

200 ml śmietanki

1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

gulasz z kiełbasy

Masło rozpuść na patelni. Pokrój kiełbasę i marchewkę w kostkę. Cebule dymki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kiełbasę i marchewkę. Smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie z ziemniakami lub makaronem.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.