W tym roku na Wielkanoc zrobiłam bufet. Jedną z przekąsek był marynowany filet wieprzowy na zimno. Super danie, które można przygotować wcześniej za nim przyjadą goście. Mięso udało mi się, Było bardzo delikatne i różowe w środku. Ostra marynata sprawiła, że mięso „dochodziło” powoli.
Składniki:
- 500 g filetu wieprzowego
- sól i przyprawy wedle smaku
Marynata
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona chili, drobno posiekana
- 1 mała zielona chilli, drobno posiekana
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżego tymianku
Wykonanie:
- Umyj i osusz mięso. Natrzyj solą i przyprawami i podsmaż na patelni z każdej strony.
- Włóż mięso do piekarnika i wbij termometer w najgrubszą część filetu. Temperatura mięsa powinna wynosić 60 º C. Piecz filet wieprzowy w temperaturze 120 ° C ,ok0ło godziny.
- Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Wyjmij mięso i jeszcze gorące wymieszaj z marynatą.
- Włóż w podwójną plastikową torebkę i marynuj mięso co najmniej 4 godziny. Najlepiej przez noc.