428
Zawsze kupuję awokado w siatce, bo tak jest po prostu taniej. Problem jedynie, że wszystkie awokada dojrzewają na raz, więc u mnie znowu seria przepisów z awokado. Pierwszy z nich to lekka sałatka z awokado i jajek. Prosta, lekka sałatka w sam raz na śniadanie lub kolację, świetna na kanapki lub jako przystawka z wykorzystaniem łupinek po awokado – po co brudzić naczynia!
Lekka sałatka z awokado i jajek
Składniki:
2 porcjie
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- 2 awokado
- ½ czerwonej małej cebuli
- 1czubata łyżka majonezu
- 2 czubate łyżki greckiego jogurtu, gęstego
- 2 łyżki szczypiorku
- 5 dużych rzodkiewek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z limonki
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo ( 10 minut ). Ostudź, obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Obierz awokado i również pokrój w kostkę.
- Pokrój cienko pora i dodaj do awokado i jajek. Wymieszaj z jogurtem i majonezem, dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
Jeśli macie dużo awokado w domu, które musicie szybko wykorzystać proponuję jeszcze przepis na muffinki z awokado lub krem czekoladowy z awokado.
2 komentarze
Lubię takie sałatki, ta wygląda bardzo apetycznie.
fajna :) i jak ładnie wygląda