Mam nadzieję, że jesteście głodni! Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy. Pierwszy to szwedzka sałatka z pieczonych buraków, a drugi köttbullar kanapka, do której koniecznie jest potrzebna sałatka z buraków. Obok świątecznych przetworów z kapusty buraczana sałatka ma swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Bardzo lubię pieczone buraczki. Są o wiele lepsze niż te gotowane. Piekę je w mundurkach, obieram i jeszcze ciepłe mieszam z octem balsamicznym, który wydobywa z nich wspaniały smak. Tak wlaśnie przyrządzone buraczki kroję drobno i wykorzystuję do szwedzkiej sałatki. Szwedzi lubią proste dania, a ta sałatka zawiera jedynie majonez, buraczki i konfiturę z żurawiny nie licząc przypraw i balsamicznego octu.
Ostatnio dominuje na blogu szwedzka kuchnia. Lubię mieszać kuchnie świata na moim świątecznym stole. Tak więc obok tradycyjnych polskich potraw jest i szwedzka sałatka oraz klopsiki. A jak zostaną resztki to proponuję Wam drugi przepis köttbullar kanapka. Jest to moja ulubiona szwedzka kanapka. Nie musicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną. Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań.
Szwedzka sałatka z buraków
Składniki:
½ kg buraków
2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego
sól do smaku
150 g majonezu
50 g żurawiny
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Nastaw piekarnik na 175ºC i piecz buraki przez godzinę. Upieczone buraki przestudź i obierz ze skórki. Następnie pokrój buraki w kostkę i wymieszaj z octem. Odstaw na dwie godziny. Ugotuj żurawinę z cukrem i wodą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj żurawinę do buraczków i wymieszaj. Następnie dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę przejdzie. Najlepiej zrobić ją na conajmniej dwie godziny przed spożyciem.
Köttbullar kanapka
Składniki:
na 2 kanapki
½ porcji chleba z żurawiną
8 klopsików
kilka liści jarmużu
2 plasterki pomarańczy
200 g sałatki z buraczków
garść winogron
Przekrój chleb na pół na dwa półksiężyce. Obłóż jarmużem lub sałatą. Pokrój klopsiki na plasterki i ułóż je na chlebie. Na wierzchu rozprowadź pożądną porcję sałatki. Udekoruj kanapkę plastrami pomarańczy i winogronami.
21 komentarzy
Piękne jedzenie smakuje dwa razy bardziej. Cudownie wyglądają te kanapki :)
Dzikękuję Malwina!
Bardzo apetyczne kanapeczki :) Sałatka na pewno mega smaczna :)
Gosiu, cudowna!
Czy wiesz, że ostatnio myślałam o kanapce z klopsikami???
Jadałam kiedyś w Szwecji z sałatką buraczaną właśnie!
Z buraczaną najlepsza! I łatwa do przyrządzenia! Dla ciebie Aniu pestka!
No ja od samego patrzenia już zrobiłam się głodna
Taką kanapkę chętnie bym zjadła :) Konkretnie i na temat, z pyszną nutą smakową :)
o tak jestem głodna…i wiedziałam że jak tu zajrzę to zaburczy mi w brzuchu…i nie myliłam się…idę zrobić sobie kanapkę:)
wspaniała sałatka!
Świetna sałatka chętnie przetestuje :)
Lubie tą ich sałatkę, często do pracy sobie kupuję :)
Choć moja córka na sałatkę z buraków powiedziała ble, to jednak mi się podoba ;)
Jest naprawdę fajna!
Jejciu! Jak te kanapki genialnie wyglądają <3 Uczta dla oczu!
No i na pewno zarówno sałatka, jak i kanapki smakują rewelacyjnie :)
O cieszę się, że Ci się podobaja!
Bardzo smakowity zestaw! Sałatka super!
Polecam!
Uwielbiam buraki w sałatkach!
Moje smaki!
buraki uwielbiam, więc ta sałatka bardzo by mi pasowała
Bardzo ciekawa sałatka, niestety nie mam dostępu do świeżej żuwariny. Czy taka ze słoiczka, do mięs albo suszona (wcześniej anmoczona) sprawdzi się? pozdrawiam, natalia
Tak, można dodać ze słoika