Sałatka z roquefort, radicchio, gruszką i winogronami to super wielkanocna sałatka…Idealna na nadchodzący sezon. Musiałam wymienić wszystkie składniki, ponieważ razem tworzą one niepowtarzalny smak sałatki. Oczywiście ser roquefort jest kluczem do popularności tej sałatki. Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi sałatami. Smakuje wtedy o wiele lepiej. O dziwo, dressing z winnego octu, roquefort i owoce dodają jej smaku. Gorzka, a jednak smaczna. Czy to jest tortura dla smakowych kubków czy przyzwyczajanie do smaków, których na ogół unikamy…Jedno jest pewne! Wszystko jest zjadliwe dopóty dopóki jest to smaczna kombinacja. Sałatka z roquefort i radicchio jest pyszna!
Sałatka została wypróbowana dzisiaj, zrobię ją na Wielkanoc, ale na pewno będzie to też moja ulubiona sałatka na lato w owocowym sezonie. Oczywiście można ją przyrządzić z ulubionym pleśniowym serem. Ja lubię roquefort, jego ostry i dosyć słony smak. Jest niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka.
Sałatka z roquefort
Składniki:
4 porcje
150 g sera roquefort
100 g mieszanej sałaty w tym radicchio
2 gruszki
100 g winogron
Dressing
2 łyżki winnego octu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż na półmisku. Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda, następnie pokrój na kawałki. Ułóż na sałacie. Pokrusz ser na wierzchu. Na koniec ułóż winogrona na sałatce. W garnuszku wymieszaj ocet, sok z cytryny, miód, oliwę i pieprz. Polej sałatkę dressingiem.
Roquefort jest dosyć ostry i słony w smaku, dlatego nie dodałam soli do dressingu. Jeśli użyjecie łagodniejszego sera być może nie zaszkodzi posolić dressing.
2 komentarze
Bardzo intrygujący dobór składników :) Mogłoby nam zasmakować :)
Na pewno!Umnie takie sałatki produkuję codziennie!