Znacie ser halloumi? Jest to ser solankowy, który nabiera właściwości smakowych dopiero po usmażeniu lub ugrillowaniu. Uwielbiam ten ser za jego smak i konsystencję. Halloumi świetnie pasuje do sałatek zwłaszcza tych z dodatkiem owoców. Słodko kwaśne owoce przełamują słony smak sera. Sałatki z halloumi to moja domowa specjalność. Uwielbiam mieszać go z brokułami. Podaję go do pęczaku z dżemem borówkowym. Latem przyrządzam sałatkę z truskawek i ziół i grillowanego halloumi.
Halloumi można smażyć lub grillować. Ser ma wtedy zrumienioną skórkę, a w środku jest mięciutki. W miarę ostygania jest coraz bardziej gumowaty. Dlatego polecam spożywać go od razu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu. Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Jest idealny do sałatek na ciepło i na zimno. Niby te same składniki, a jakże inna sałatka na obiad. Wszystko zależy od fantazji ale i od tego co lubimy.
Czasami warto spróbować czegoś nowego. Ser halloumi znam już od kilku dobrych lat. Przeczytałam kiedyś o nim artykuł w gazecie. Praktycznie nie wiedziałam z czym go się je. Ser został mi polecony przez koleżankę, która bardzo go chwaliła. Wygląda na to, że mamy podobne smaki. Dodam, że ser ma bardzo specyficzny, słony smak. Halloumi można więc polubić od razu, z czasem przyzwyczaić się do niego lub po pierwszym podejściu po prostu wywalić do kosza.
Sałatka z halloumi
Składniki:
80 g kaszy bulgur
100 g sałaty, mieszanej
100 g winogron
1 mała paczka halloumi, ok. 130 g
30 g orzechów pekan
1 czerwona cebula, mała
2 czubate łyżki suszonego berberysu, czerwonego
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka winnego octu, np. jabłkowego
sól
Ugotuj bulgur na sypko w lekko osolonej wodzie. Odkryj i odparuj. Opłukaj i osusz sałatę i winogrona. Berberys zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podziel ser na małe kawałki i usmaż na patelni na oleju. Smaż po obu stronach. Uważaj, bo tłuszcz bardzo pryska. Wymieszaj sałatę z bulgur, cebulą, winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić. Orzechy pekan możecie zamienić na włoskie. Ja akurat miałam w domu pekan.
5 komentarzy
Uwielbiam halloumi! W sałatkach jest świetny :)
Tak, jest naprawdę smaczny!
Słyszałyśmy już nie raz o tym serze ale jakoś nigdy nie miałyśmy okazji go jeść. Trzeba zwrócić na niego większą uwagę :)
Powinnyście wypróbować!
Rewelacyjna, inspirująca sałatka..! :)