Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Uwielbiam półpłynną jajecznicę lub omlet na śniadanie! Jajka są zdrowe, smaczne i niedrogie. Jajka mogę jeść codziennie. Ale jak sprawdzić czy jajko jest świeże kupując je w sklepie lub na straganie. Oczywiście w dużym samoobsługowym markecie nie ma problemu z potrząsaniem jajkami. Jeśli usłyszycie chlupanie oznacza to, że jajko jest nieświeże. Nie wiem jak to wygląda na straganie…Pewnego dnia robiłam zakupy z mamą. Moja mama była zainteresowana pomidorami i sprawdzała czy są twarde. Oczywiście sprzedawczyni podniosła głos „nie macać”…Moja mama nie miała wyboru i kupiła pomidory w innym miejscu. Sądzę, że potrząsanie jajkami na straganie nie przejdzie…
Za dawnych czasów sklepowe miały lampki. Każde jajko było podświetlane. Bardzo łatwo można było wykluczyć zepsute jajko. Sądzę, że ta metoda istnieje do dziś na kurzych farmach. Chyba muszą sprawdzać świeżość jajek w jakiś sposób. Jak sądzicie?
Są oczywiście inne metody za pomocą których można sprawdzić czy jajko jest świeże. Najpierw trzeba jednak jajka kupić i eksperymentować w domu. Jedną z najbardziej znanych jest metoda pływacka.
Każde jajko po kolei zanurzamy w zimnej wodzie. Jajko od razu opadające na dno jest bez wątpienia świeże. Jeśli więc dzisiaj będzie gotować jajka to zwróćcie uwagę, czy wszystkie jajka dotykają dna garnka. Starsze jajka zawierają pęcherzyki powietrza, które z każdym dniem stają się większe. One to sprawiają, że jajka unoszą się na powierzchni wody, a my miłośnicy jajek wiemy, że nie nadają się do jedzenia.
Rozbijając jajka na jajecznicę czy do ciasta lepiej to robić do oddzielnej miski. Trzy jajka może będą dobre, a następne zepsute. Za nim się zorientujecie popsute jajko znajdzie się na patelni lub w maślanej masie. Poznacie to po zapachu i konsystencji. Miałam kiedyś w planie przyrządzić mega jajecznicę. Rozbijałam jajka bezpośrednio na patelnię, aż w końcu trafiłam na zepsute. Z zamachem wrzuciłam je do już rozbitych jaj, a potem wszystkie powędrowało do kosza. Od tej pory rozbijam jajka do miski. Wiem też jak zepsute jajko wygląda i pachnie…raczej śmierdzi. To był ten jedyny raz, kiedy trafiłam na zepsute jajko.
Jajka trzymam na wierzchu, bo u mnie jajka idą jak woda. Nie wydaje mi się, że akurat temperatura ma wielkie znaczenie na trwałość jajek. Jakby nie było jest to produkt żywnościowy i należy go spożyć w podanym przedziale czasowym. Moja babcia zawsze trzymała jajka w szafce. Skorupka jajka pokryta jest warstwą ochronną, która sprawia, że jajko tak szybko się nie psuje.
Jak rozpoznać świeże jajko? Rozbite jajko powinno mieć zwarte naturalnie żółte żółtko. Białko powinno być przeźroczyste, gęste i ściśle otaczać żółtko. Oczywiście dopóki jajko nie pachnie brzydko wciąż się nadaje do jedzenia.
Jakie jajka kupować? Jajka ekologiczne od wolno chodzących kur są najlepsze. Żółtka są duże i mocno pomarańczowe, a białko bardzo gęste. Pieczenie ciast na takich jajkach to prawdziwa przyjemność. Ciasto jest naturalnie żółte. Jeśli kupuję jajka to te największe. Jedno jajko średniej wielkości waży przeciętnie 67 gram. Żółtko i białko ważą mniej więcej tak samo.
2 komentarze
My mamy to ogromne szczęście, że nasi rodzice mieszkają na wsi i mają własne kury ;)
Zazdroszczę!