Dzisiaj mój małżonek obchodzi urodziny. Wczoraj od samego rana przygotowywałam urodzinowy tort marcepanowy. Gotowałam krem z marakui, malinowy dżem, piekłam biszkopt i wałkowałam niebieski marcepan do dekoracji. Jestem bardzo zadowolona z tego tortu. Jest delikatnie słodki, mocno owocowy z wyczuwalną nutą marcepanu.
Tort z marcepanem to popularny tort w Szwecji. W zależności od okazji można go przygotować z zielonym marcepanem, różowym lub białym. Tradycyjny tort marcepanowy to tort z waniliowym kremem i malinowym dżemem oraz ze sporą dozą bitej śmietany.
Marcepan świetnie pasuje z owocami, dlatego w tym przepisie zamiast waniliowego kremu wybrałam owocowy krem z marakui. Taki krem jest bardzo orzeźwiający i balansuje słodki biszkopt i marcepan. Tort jest słodki ale również orzeźwiający dzięki słodko kwaśnej marakui.
Jak przyrządzić marcepan do tortu? Ja kupuję gotowy placek, który dodatkowo jeszcze rozwałkowuję. Kupny placek wystarcza na tort o średnicy 20 cm. Mój biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, więc marcepanowe przykrycie starczyło na styk i nie mogłam je dobrze wygładzić. Fałdki czy nie tort jest bardzo smaczny.
Marcepanowe pokrycie można przygotować samemu dodając wybrany barwnik do migdałowej masy. Może kiedyś się skuszę i zrobię domowy marcepan. Jak na razie korzystam z wygody i zadowalam się kupnym. Ozdobiłam tort bratkami i owocami. Skromna i efektowna dekoracja możliwa wiosną, kiedy kwitną bratki. Uwielbiam te kwiaty!
Gotowy tort można praktycznie od razu kroić. Marcepan bardzo dobrze się przylepia do śmietany i nie śliska podczas krojenia. Uwielbiam przyrządzać torty, które nie są aż tak pracochłonne i łatwe w krojeniu. Ten tort do nich należy. Nawet po rozkrojeniu ładnie się prezentuje.
Urodzinowy tort marcepanowy
10 porcji
Składniki:
Biszkopt
3 jaja
250 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 ml wrzącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Krem z marakui
3 owoce marakui
1 jajko
1 żółtko
100 g cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
sok z jednej limonki
30 g masła
Nadzienie śmietankowe
350 ml śmietanki kremówki, 36%
250 g malin
80 cukru
cukier puder do posypania
garść malin, u mnie również borówki
kwiaty do dekoracji, opcjonalnie
Przygotowanie tortu zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Do miski wbij całe jajka, dodaj odważony cukier, waniliowy ekstrakt i szczyptę soli. Zmiksuj jajka na puszystą masę. Na koniec wlej wrzątek podczas miksowania. Odważ i przesiej mąkę z proszkiem. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką. przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu wytnij koło o tej samej średnicy so tortownica. Brzegi formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudź w formie. Ostudzony, rozkrój na 2 placki.
Następnie ugotuj krem z marakui. Przekrój owoce marakui na pół wyżłób łyżeczką miąższ do małego rondelka. Dodaj cukier i gotuj aż cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj owoce przez sito i wlej z powrotem do rondelka. Wyciśnij sok z limonki. Najpierw roluj limonkę aby trochę zmiękła, wtedy jest o wiele łatwiej wycisnąć sok. W soku rozpuść wybraną skrobię, dodaj całe jajko, żółtko i wymieszaj. Podgrzej przetartą marakuję i mieszając trzepaczką wlej wymieszane jajka z sokiem limonkowym i skrobią. Cały czas mieszając doprowadź krem do wrzenia i natychmiast zdejmij z kuchni wciąż mieszając, bo inaczej zrobi się jajecznica. Do gorącego kremu dodaj masło i mieszaj aż krem wchłonie masło. Przykryj krem i odstaw do ostudzenia.
Pora na ugotowanie dżemu z malin. Do rondelka wsyp zamrożone maliny. Można użyć świeżych ale gotować krócej. Wsyp cukier i gotuj dżem przez 5 minut. Dżem nie jest zbytnio gęsty ale taki ma być.
Na koniec ubij śmietankę kremówkę.Najlepiej użyj śmietankę o 36% zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że śmietanką przed ubiciem musi być dobrze schłodzona.
Montowanie tortu
Umieść pierwszy placek na paterze, na której będzie stał tort. Posmaruj kremem z marakui i jedną czwartą bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek częścią śmietany. Na środku wyłóż malinowy dżem. Lekko go rozprowadź ale tak aby zachować 2 cm odstępu. Przykryj dżem resztą śmietany lekko zaokrąglając. Rozsmaruj po brzegach wystająca śmietanę. Przykryj tort rozwałkowanym marcepanem, lekko dociskając. Wygładź brzegi w miarę możliwości i odetnij nożem wystające kawałki marcepanu.
Oprósz tort cukrem pudrem. Na środku ułóż maliny. Ja miałam również borówki. Udekoruj kwiatami wedle uznania. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Przed podaniem pokrój na 10 porcji. Smacznego!
7 komentarzy
Piękny i apetyczny torcik :)
Dziękuję!
Śliczny tort, wygląda bardzo smakowicie. :-)
Może polecić pani barwnik do barwienia marcepana?,jak go zabarwiać,skoro mam taki kawał,a nie stricte gotowy placek okrągły
Polecam barwniki doktora Oetkera w małych buteleczkach. Marcepan w kawałku w pokojowej temperaturze najlepiej zetrzeć na tarce, dodać barwnik, zmiksować w malakserze aż marcepan uzyska stosowny kolor. Następnie rozwałkować marcepan podsypując lekko mąką o odpowiedniej średnicy
A czy zamiast marakuji dać brzoskwinie? Takie z puszki w syropie? Jeśli tak, to poproszę o jakieś specjalne zalecenia😀
Proponuję pokroić brzoskwinie w kostkę i zagotować z syropem. Gotować wolno i tak długo aż syrop odparuje na tyle, że utworzy się gęsta konfitura. Można również zmiksować przed ostygnięciem.