Witam po długiej przerwie! Dużo się u mnie dzieje. W końcu znalazłam czas na upieczenie jakiegoś ciasta. Strudel z jabłkami na niedzielę to prosty i smaczny deser. Jest to ciasto z filo. Wiecie co to jest filo? Filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i oleju. Filo najczęściej używają Grecy i Turcy do wypieku baklawy, ale i też wytrawnych wypieków.
Ja jednak upiekłam strudel jabłkowy z rodzynkami. Lubię baklawę, ale wolę lekko kwaśny strudel, który najczęściej podaję z waniliowymi lodami. Na szczęście filo ciasto można kupić gotowe, co zaoszczędza mnóstwo czasu. Zrobienie tak cienkiego ciasta jest bardzo pracochłonne, ale też wymaga wprawy. Macie ochotę na strudel jabłkowy, to po prostu kupcie gotowy filo i soczyste, kwaśne jabłka. Ten deser można przygotować szybko.
Osobiście lubię jak jabłka są grubo pokrojone i koniecznie doprawione cynamonem. Niewiele składników w tym wypieku, ale smak jest boski. No cóż uwielbiam jabłka i wypieki z jabłkami. Dla mnie taki strudel to strzał w dziesiątkę.
Strudel z jabłkami
6 arkuszy filo ciasta
50 g masła, rozpuszczonego
6jabłek
50 g rodzynek
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazdka. Pokrój w grubą kostkę i włóż do garnka. Dodaj cukier, rodzynki, wanilię i cynamon. Gotuj jabłka przez 10 minut, aby lekko odparowały, ale wciąż były w całości. Ułóż pierwszy filo arkusz na blacie i posmaruj rozpuszczonym masłem. Następnie przykryj kolejnym arkuszem i posmaruj znowu masłem. Postępuj tak, aż do ostatniego arkusza.
Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Bez termoobiegu na 200ºC.
Rozłóż równomiernie nadzienie na połowie ciasta i zwiń w rulon, zawijając brzegi. Przełóż strudel na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Piecz strudel przez 30 minut na złoty kolor. Podawaj lekko przestudzony strudel z lodami lub całkowicie ostudzony z lekko ubitą śmietanką.
2 komentarze
Czy ciasto filo można zastąpić francuskim? :) Akurat nie mam filo pod ręką :)
Tak można, ale już nie trzeba smarować masłem.